| Mobile | RSS

Kijöttek a vagyonnyilatkozatok, itt böngészheti, hogy mennyiből élnek a politikusaink

D MTI20220517001
Kovács Ferenc

KOVÁCS FERENCK

Valamennyi esküt tett országgyűlési képviselő, nemzetiség képviselő és nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata szombattól megtekinthető az Országgyűlés honlapján. A nemrég módosított törvény értelmében az érintettek új típusú és tartalmú formanyomtatványon nyilatkoztak jövedelmi és gazdasági érdekeltségi viszonyaikról.

A Kocsis Máté, valamint Simicskó István által benyújtott törvényjavaslat elfogadása óta új vagyonnyilatkozati rendszer jött létre Magyarországon. 

  • A parlamenti képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatait ezen a linken tekintheti meg. 
  • A nemzetiségi szószólók nyilatkozatai itt elérhetőek. 

A magyar szabályozás az Európai Parlamentben és Németországban használt rendszert vette át. Ez azt jelenti, hogy a legfontosabb részek, mint például az ingó és ingatlanvagyon, ami alapján a képviselők vagyonosodását nyomon lehetett volna követni, egyszerűen kikerültek a dokumentumból. 

Ezentúl a közeli hozzátartozó vagyonáról, jövedelméről, a tulajdonban lévő ingatlanokról, a pénzügyi megtakarításokról, a hitelekről, és a tartozásokról sem kell nyilatkozni. 

A TISZTSÉGEK UTÁN KAPOTT FIZETÉS KONKRÉT ÖSSZEGÉT SEM KELL KÖZÖLNI, CSUPÁN EGY JÖVEDELMI KATEGÓRIÁT KELL MEGJELÖLNI.  

fecsego.eu/index

Orbán Viktorról az új nyilatkozat alapján például mindössze azt lehet megtudni, hogy miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is a negyedik (bruttó 1 000 001 és ötmillió forint közötti) jövedelmi kategóriába tartozik, pártelnökként pedig nem kap fizetést. Havonta tehát bruttó kettő- és tízmillió forint között van valahol a fizetése.

Így keresett a DK pártelnöke

Gyurcsány Ferenc képviselőként havi bruttó 500 001 forint és egymillió forint között keres, míg az ALTUS Portfolió Kft.-nél „betöltött tisztségéből fakadóan” (ez vélhetően a tulajdonosi hányad) 2019-ben havi 19 millió, 2020-ban havi bruttó egy- és ötmillió, míg 2021-ben havi bruttó 500 001 és egymillió forint közötti bevétele volt. 

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója lapunknak elmondta, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer korábbi formájában sem volt túl sok mindenre alkalmas. Nem kellett igazolni a vagyontárgyak eredetét és értékét, annak sem volt semmi következménye, ha elmulasztottak bevallani, vagy nem valós értékén vallottak be valamit. 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |