| Mobile | RSS

Célt ért a tiltakozás: meghátrált a kormány a védett erdők kiirtása ügyében

Ünnepli az ellenzék Lenin elvtársat, aki visszadobta a labdát, pedig közéjük is lövethetett volna.

Célt ért a tiltakozás: meghátrált a kormány a védett erdők kiirtása ügyében
Fotó: bakonybel.hu

RÖVIDENMA, 17:19

Közleményben üdvözölték ellenzéki pártok az agrárminiszter keddi, a kormány álláspontját megerősítő utasítását, amelynek értelmében az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása.

Az LMP azt írta, „megvédtük a védett erdőket”, míg a Párbeszéd értékelése szerint meghátrált a kormány. A főpolgármester a józan ész irányába tett lépésnek nevezte a fakivágás rendeletének „módosítását”.

Az LMP keddi közleményében kiemelte: a tiltakozások célt értek, „megakadályoztuk az őrületet, és megvédtük az erdőket”. Hozzátették: a kormány friss utasításában – „a korábbi döntésével szembemenve” –

MÉGIS BETILTOTTA A TARVÁGÁST TERMÉSZETVÉDELMI ÉS NATURA2000-ES TERÜLETEKEN.

Azonban az LMP szerint a kormány magától kivágta volna a védett erdőket, ezért azokat a Fidesztől kell megvédeni a következő években is. Azt is megjegyezték: a korábbinál sokkal többet kellene tenni az erdők védelméért, ha érdemben lassítani akarjuk a klímaváltozást. Ezért az LMP addig nem nyugszik, ameddig vissza nem vonja a kormány az eredeti rendeletet. Mindennél erősebb garanciákat akarnak, ezért mind a korábban bejelentett országgyűlési határozati javaslatot, mind az alkotmánybírósági beadványt továbbviszik – írták.

Jelezték: küzdeni fognak azért, hogy a tilalom a magánkézben levő erdőkre is vonatkozzon, a védett erdők területe növekedjen és a tarvágások száma is csökkenjen.

Megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy továbbra is lehetséges lesz „letermelni az állami erdőket” az idei fűtési szezon igényeinek kielégítésére, hiszen az idén kivágott fa a magas víztartalma miatt legkorábban egy év múlva lenne felhasználható, vagyis a mostani energiakrízisben semmilyen szerephez nem juthat. A Párbeszéd szerint

A Párbeszéd közleményében Szabó Rebeka társelnök hangsúlyozta: a civilek és ellenzéki pártok tiltakozása ráébresztette a kormányt, hogy milyen hatalmas a közfelháborodás a nemrég megjelent „erdőgyilkos” kormányrendelet miatt. Hozzátette: a miniszteri utasítás nem írja felül a kormányrendeletet, ezért a Párbeszéd annak hatályon kívül helyezését követeli.

A „RAPID MÓDOSÍTÁS” NYÍLT BEISMERÉSE ANNAK, HOGY A MAGYAR TÖRVÉNYEKKEL ÉS AZ ALKOTMÁNNYAL IS ELLENTÉTES RENDELET ALAPVETŐ HIBÁKAT TARTALMAZ.

Karácsony Gergely főpolgármester a józan ész irányába egy pici lépésnek nevezte, hogy a kormány belátta a hibáját és „módosítja” a fakivágás rendeletét. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még nem elég, a rendeletet nem módosítani kell, hanem visszavonni.

fecsego.eu//

Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |