| Mobile | RSS

Háború Oroszország közvetlen katonai összecsapásra figyelmeztet az USA-val

A két hatalom közötti folyamatos konfrontáció kiszámíthatatlan eredményekhez vezethet – figyelmeztet Oroszország amerikai nagykövetsége.2

Washington viselkedése a világ színpadán közvetlen konfliktust kockáztat a nukleáris államok között – figyelmeztetett az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség.

“Ma az Egyesült Államok továbbra is más országok biztonságát és érdekeit figyelmen kívül hagyva cselekszik, ami hozzájárul a nukleáris kockázatok növekedéséhez” – áll a nagykövetség Telegram-csatornáján közzétett közleményben.

“Az USA lépései, amelyek az ukrán válsággal összefüggésben további hibrid konfrontációba bocsátkoznak Oroszországgal, kiszámíthatatlan eszkalációval és a nukleáris hatalmak közvetlen katonai összecsapásával fenyegetnek”.

A nagykövetség megjegyezte, hogy Washington a közelmúltban kilépett két kulcsfontosságú fegyverzetellenőrzési egyezményből, az 1987-es Középtávú Nukleáris Erők Szerződéséből, amely betiltotta a szárazföldi telepítésű rakéták bizonyos osztályait, valamint az 1992-es Nyitott Égbolt Szerződésből, amely lehetővé tette a megfigyelő repüléseket egymás területe felett.

A nagykövetség sürgette az Egyesült Államokat, hogy “nézze meg alaposabban saját nukleáris politikáját, ahelyett, hogy alaptalan vádakat fogalmaz meg azon országok ellen, amelyek világnézete nem egyezik meg az amerikaival”.

“Hazánk hűségesen teljesíti nukleáris fegyverállamként vállalt kötelezettségeit, és mindent megtesz a nukleáris kockázatok csökkentése érdekében” – mondták a diplomaták.

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok azzal vádolta Moszkvát, hogy a dél-ukrajnai Zaporozsjei atomerőművet katonái fedezésére használja. Az erőművet, amely a legnagyobb Európában, orosz csapatok foglalták el a február végén indított háború korai szakaszában. Továbbra is ukrán személyzettel, orosz ellenőrzés mellett működik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter “a felelőtlenség csúcsának” nevezte Oroszországnak a létesítményben végrehajtott akcióját. Oroszország és Ukrajna eközben egymást vádolta az üzem lövésével. Moszkva szerint az ukrán erők tüzérségi tüze több tüzet és részleges áramkimaradást okozott ebben a hónapban.

Oroszország a múlt héten kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását a zaporozsjei erőmű körül kialakult helyzet miatt. Vaszilij Nebenzia orosz megbízott közölte, hogy Moszkva támogatja, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a lehető leggyorsabban vizsgálja meg a létesítményt.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |