< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Most jön a igazi feketeleves a nyugdíjasoknak, ezért újfajta nyugdíjemelést javasol a szakértő

| Mobile | RSS

Most jön a igazi feketeleves a nyugdíjasoknak, ezért újfajta nyugdíjemelést javasol a szakértő

HírKlikk
2022. augusztus 29. 04:45

A különféle gazdasági hatások miatt a drasztikusan növekvő élelmiszerárak az ősszel védtelenül érhetik a nyugdíjasok egy részét. De van egy emelési mód, amely a váratlan hatásokat kiküszöbölhetné egy szakértő szerint.

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több oknyomozó, tényfeltáró cikkel tartsunk ellent a kormányzati propagandának.Támogatom a Hírklikket 

A magas infláció miatt lesz újabb nyugdíjkorrekció novemberben, másrészt pedig a GDP-adat 3,5 százalékot meghaladó mértéke miatt lesz nyugdíjprémium is a hónapban. Így kettős pluszjuttatás jön a novemberi nyugdíj mellé – nyilatkozta az InfoRádiónak Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója.

Ennek a mértéke még nem ismert, de valószínűleg a nyugdíjprémium esetében nagyjából hat százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak a szakértők. Ekkora gazdasági növekedés esetén ötvenezer forint lehet a nyugdíjprémium maximális összege.

A kormány eldöntheti, hogy ezt odaadja mindenkinek, vagy csak a jogosultság arányában fizeti ki, ugyanis csak nyolcvanezer forintnál magasabb összegű ellátásban részesülőknek járna a maximális összeg, az annál kisebb ellátásban részesülők pedig arányosan kisebbet kapnának. A szakértő megjegyezte: tavaly a kormány a nyugdíjprémium maximum értékét adta a jogosultaknak.

A nyugdíjemelés attól függ, hogy a szeptember 8-10. körül várható január-augusztusi KSH tényadatok alapján milyen éves inflációra lehet következtetni. Ehhez a mértékhez kell igazítani az eddig összesen 8,9 százalékkal emelt nyugdíjakat.

A nyugdíjasok helyzete így talán kedvezőnek tűnik, azonban az élelmiszerárak emelkedése drasztikus volt az elmúlt hónapokban. Az eddigi 8,9 százalékkal emelt nyugdíjak nagyon gyorsan lemaradtak a vásárlóerőben, és az idősek már a 27 százalékot meghaladó élelmiszer-inflációval szembesülnek.

A szakértő szerint azonban „csak most jön a igazi feketeleves”, amikor szeptembertől az infláció további három vagy akár öt százalékkal is nőhet, tehát a nyugdíjas-infláció akár felmehet már 18-20 százalékra a rezsiszámlák hatása és az üzemanyag-ársapkák korlátozása miatt. Emellett az aszály hatása is meg fog jelenni az árakban.

Mindez direktben éri a nyugdíjasokat, akik nincsenek felkészülve erre, hiszen hiába emelik meg novemberben hat százalékkal a nyugdíjukat, ez csak az általános, 15 százalékra várható inflációra készíti fel őket. „Ha ennél magasabb lesz az infláció, akkor teljesen védtelenül várják az utolsó négy hónapot az évben” – jegyezte meg Farkas András.

Megoldási javaslat

Ma már más helyzet, mint egy-két évvel ezelőtt, ugyanis a nyugdíjemelés ma ismert módszere „a boldog békeidőben” alakult ki, amikor csupán két-három százalék infláció volt egy évben. Most azonban már a húsz százalékot is elérhetjük, ezért a szakértő szerint ƒ„veszélyhelyzetben alkalmazandó rendkívüli emelések sorozatát kellene beépíteni”.

Farkas András azt javasolta: a mostani helyzetben havonta kellene körülbelül két százalékkal emelni a nyugdíjakat. Ha nem megoldható a havi emelés, akkor legalább negyedévente legyen nyugdíjemelés, mert így a nyugdíjasoknak nem kell túl sokáig ƒ„hitelezniük” az államot azzal, hogy a nyugdíjuk nem éri el azt az összeget, amit a törvény garantálna nekik. A nyugdíjasok jelentős része a jövő évben is nehéz helyzetbe kerülhet, ha nem változik a rendszer – tette hozzá a szakértő.Forrás: InfoRádió

fecsego.eu/hirklikk

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |