| Mobile | RSS

Itt a döntés! Októbertől igényelhető az évi 48 ezer Ft-os rezsitámogatás: ők jogosultak rá

KÖZÉLETKözzétéve 2022 aug 31.

Megosztás

Októbertől igényelhetik a rászorulók az évi 48 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

A testület egyhangúlag támogatta a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amellyel jelentősen kibővítik a támogatásra való jogosultságot, duplájára emelik a leginkább rászoruló budapesti háztartások számára hozzáférhető támogatás összegét, valamint lehetővé teszik a vezetékes gáz- és a villamosenergia díjának támogatását is.

Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték.

Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint – évi 24 ezer forint – támogatásban részesülhetnek.

A távhőszolgáltatási, valamint a víz-, csatorna és szemétszállítási díjtámogatás mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is biztosítanak, havi 2000-2000 forint összegben.

A havi 4000 forint támogatásra jogosult háztartások így a továbbiakban kettő – általuk választott – díjtámogatásban részesülhetnének, egyenként havi 2000 forint összegben.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester a javaslat vitájában arról beszélt, hogy az extra plussz bevételeknek ne csupán 5, hanem 10 százalékát fordítsák rezsitámogatásra, így havi 6000 ezer forintra nőhetne a juttatás.

Wintermantel Zsolt szerint a támogatások folyósításában közreműködő Hálózat Alapítvány nem működik hatékonyan, képtelen a feladata ellátásra.

Az előbbiek miatt a Fidesz-KDNP módosító javaslatot is benyújtott, de azt a testület nem támogatta.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, a jövő évben várhatóan 1,2 milliárd forintba került a rezsitámogatás, amely körülbelül 150 ezer háztartást érint.

Karácsony Gergely főpolgármester azt hangsúlyozta: minden kerület együttműködésére számítanak, hogy a támogatás eljusson a rászorultakhoz.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |