| Mobile | RSS

Az ukrán támadás az orosz utánpótlás felőrlését célozza

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy a Herszoni régióban zajló ellentámadásuk az orosz fegyveres erők és utánpótlásuk módszeres meggyengítésére irányul, nem nagy területek azonnali visszafoglalására.

Szerző
Harsányi György

Publikálva:2022.09.04. 19:54

Megosztás
Az ukrán támadás az orosz utánpótlás felőrlését célozza
Fotó:SERGEY BOBOK| Forrás:AFP

Közlésük egybevág az amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) napi tájékoztatójával, amely szerint az ellentámadás valószínűleg nem vezet azonnali sikerhez – írta vasárnap hajnali jelentésében a BBC orosz szolgálata. Az ISW szakértői szerint az ukrán erők célja, hogy megbénítsák a déli orosz egységeket támogató kulcsfontosságú logisztikai csomópontokat, és aláássák Oroszország katonai képességeit. A közösségi médiából származó videofelvételek hatékony ukrán csapásokat mutatnak a Herszoni régió nyugati és középső részén.

Egy nyílt forrásokból adatokat gyűjtő  katonai szakértő, Benjamin Pittet szombati Twitter-bejegyzése szerint HIMARS-rakétákkal végrehajtott ukrán csapások következtében Herszontól északkeletre leomlott a Dnyeper novo-kahovkai gátjának közúti hídja, amelyet az oroszok utánpótlásra használtak. A közeli vasúti híd még működik – írta. Az ISW tájékoztatója szerint az orosz erők keleten folytatnak szárazföldi hadműveleteket Bahmuttól délre és északkeletre, valamint Donyecktől északra és délkeletre, hogy Donyeck megye egészét az ellenőrzésük alá vonhassák.HIRDETÉS

Újabb frissített listát tett közzé az orosz hadsereg eddigi veszteségeiről vasárnap reggel az ukrán hadsereg vezérkara. Kijev hivatalos verziója szerint az orosz veszteségek létszámban megközelítik az 50 ezer főt. Az ukrán fegyveres erők számításai szerint ezenkívül több mint 2000 orosz harckocsit, közel 4500 páncélozott harcjárművet, több mint 850 drónt, közel 300 rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg vagy zsákmányoltak. Háborús körülmények között lehetetlen ellenőrizni a közölt veszteségeket, de a BBC orosz szolgálata csak nyílt források alapján legalább 6020 Ukrajnában elesett és hazájukban eltemetett orosz katonát tudott összeszámolni. Olga Ivsina, a BBC tudósítója megjegyezte, ez utóbbi lista korántsem teljes, és az orosz hadsereg tényleges veszteségeit legalább 40-60 százalékkal magasabbra becsülik.

A Kijevtől északra fekvő Csernyihivben meghalt egy gyermek, két másik pedig súlyosan megsebesült, amikor egy gyerekeknek tartott, katonai témájú kiállításon egyelőre tisztázatlan okból robbanás történt. A megyei katonai közigazgatás vezetőjének vasárnapi közlése szerint a robbanásban összesen 15-en sebesültek meg. Az ukrán főügyészség a tragikus eset kapcsán közzétett összesítésében azt írta, hogy A háború februári kezdete óta 382 ukrán gyermek halt meg, és több mint 740-en sérültek meg különböző mértékben.

Ukrajna legnagyobb atomerőműve, amelynek területét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenléte ellenére folyamatos tüzérségi támadások érik, szombaton elvesztette utolsó fő összeköttetését is az elektromos hálózattal, miután az erőmű negyedik üzemelő 750 kv-os távvezetéke egy újabb támadás következtében megszakadt. A zaporizzsjai atomerőmű most egy közeli hőerőmű tartalékvezetékére támaszkodik, hogy áramot tápláljon a hálózatba – közölte a NAÜ, amelynek ellenőrei csütörtökön érkeztek meg az erőműbe.

A háború gazdasági hatása súlyosan érinti Ukrajna szövetségeseit – ismerte el az ország first ladyje a BBC-nek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka a BBC vezető politikai újságírójának, Laura Kuenssbergnek adott, vasárnap sugárzott nyilatkozatában azt mondta, hogy ha Ukrajna nagyobb támogatást kapna, a válság is rövidebb ideig tartana. A Kijevben rögzített interjúban úgy vélte, hogy fontos lenne folyamatosan felhívni a figyelmet a háború emberi áldozataira. Egyebek közt feltették neki azt kérdést, hogy mit üzen a briteknek, akiknek részben az orosz agresszió globális gáz- és olajárakra gyakorolt hatása miatt megugró energiaszámlákkal kell szembenézniük.

“Megértem, hogy a helyzet nagyon nehéz. De hadd emlékeztessek arra, hogy a Covid-19 járvány idején – és ez még mindig velünk van -, amikor áremelkedések voltak, Ukrajnát is érintette. “Ukrajnában is emelkednek az árak. De emellett a mi embereinket is megölik. “Tehát amikor önök számolgatják a bankszámlájukon vagy a zsebükben lévő pennyket, mi is ugyanezt tesszük, és közben számoljuk az áldozatainkat” – mondta.

fecsego.eu/néoszava.hu

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |