| Mobile | RSS

A világbajnokot legyőzve szenzációs játékkal döntős a férfi vízilabda-válogatott

D  YT20220908009
Székely Márton

SZÉKELY MÁRTON2022.09.08. 19:06

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10–8-ra legyőzte az aktuális világbajnok spanyol válogatottat, ezzel bejutott a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság döntőjébe.

A „Titánok haca” nevet is kaphatta volna a mérkőzés, hiszen a regnáló Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott csapott össze a budapesti vizes világbajnokságon aranyérmes spanyolokkal. Az előző Eb-döntőt is ez a két csapat játszotta, az előző sorokból pedig kiderült, melyik együttes diadalmaskodott akkor. A mérkőzést megelőzően nemhogy minden találkozóját megnyerte a magyar válogatott, hanem sosem játszott hátrányban az Eb-n – még Montenegró ellen sem.

A spanyolok összeszokottak, gyorsak, és most nyertek világbajnokságot, tehát nagy önbizalommal játszhatnak. Ezzel együtt az Eb előtt megismertük őket, és láttuk, hogy vannak gyenge pontjaik. Felkészülünk belőlük, készen állunk az elődöntőre

– nyilatkozta a válogatott újdonsült szövetségi kapitánya, Varga Zsolt a Nemzeti Sportnak, utalva arra is, hogy a két együttes együtt edzőtáborozott az Eb előtt.

Az első negyed elején egyből ötmétereshez jutottak a spanyolok, ugyanaz a szituáció alakult ki, mint a 2020-as Európa-bajnokság döntőjében a büntetőpárbajban: Vogel Soma és Álváro Granados nézett farkasszemet. Akkor Vogel egy percet sem játszott a rendes játékidőben, az utolsó két büntetőre került medencébe. Ennek ellenére megfogta a spanyol lövését, és ezzel a védéssel 21 év után újra Európa-bajnok lett a magyar válogatott.

A történelem pedig ismételte önmagát, ugyan Vogel keze (kis híján), de elkerülte a labdát, a kapufáról kifelé pattant a lövés. Ám Granados nem az a fajta játékos, aki megtörik egy kihagyott büntető után, rá egy percre megszerezte a vezetést Spanyolországnak (0–1). Szerencsére a mieink sem lankadtak, Német Toni két ember között centerből szenzációs góllal íratta fel az eredményjelzőre a magyar csapatot (1–1).

D  YT20220908007

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Sajnos az egyenlő állás nem tartott sokáig, Bernat Sanahuja messziről tudott a jobb alsóba lőni (1–2). A magyar lövéseket azonban rendre védte Unai Aguirre, egymás után négy magyar támadást állt ki a spanyol kapus, miközben a világbajnok csapat Roger Tahull révén Fekete Gergő kiállítását kihasználva két gólra növelte csapata előnyét (1–3). A negyedik percben beeső Tahull gól után azonban stabilizálódott a magyar védelem, a negyed utolsó másodperceiben pedig emberelőnyben Jansik Szilárdnak köszönhetően egy gól különbséggel mehettek pihenőre a felek (2–3).

Viszont az első negyed utolsó másodperceiben emberelőnybe kerültek a spanyolok, így a második negyed elején ha nem hoztuk volna el a labdát, emberhátrányban kellett volna kezdeni a játékot. A második negyed első perceiben mindkét csapat védelme remekül működött, jók voltak a blokkok. Ha pedig a magyar kezek között elzúgott a labda, akkor Vogel fejjel hárította a kísérletet. Ám az emberhátránnyal akkor már nem bírtak a mieink, Tahull közelről bevette a magyar kaput (2–4).

A 12. percben Jansik harcolt ki egy büntetőt, amelyet Manhercz Krisztián kegyetlenül értékesített, a kapuból kizúgó labda Aguirre hátáról még egyszer visszaesett a hálóba – sajnos ez nem ér kettőt (3–4). Ám Mancherczen nem múlott, ugyanis egy perccel később jó labdát kapott a kapu közelébe, és kiegyenlítette a mérkőzést (4–4). A spanyolok viszont emberelőnyhöz jutottak, amelyet ki is tudtak használni, Granados szép gólt szerzett – alig egy perc egál után ismét a spanyolokhoz került a vezetés (4–5). Egyetlen támadás erejéig, mert a gólt követően a mieink kerültek fórba, melyet Nagy Ádám értékesített (5–5). 

Ezt Vogel Soma szenzációs védése követte, amely után Manchercz szerzett labdát. Emberelőnybe került a magyar válogatott, a higgadt labdajáratás pedig meghozta gyümölcsét:

A 14. PERCBEN NAGY ÁDÁM GÓLJÁVAL A MÉRKŐZÉS FOLYAMÁN ELŐSZÖR VEZETÉST SZERZETT A MAGYAR CSAPAT! (6–5)

A lendület pedig nem hagyott alább, Burián Gergely a 16. percben két gólra növelte a magyar válogatott előnyét (7–5). Az utolsó másodpercekre kicsit beszorult a magyar védelem, ám Burián pazar blokkjának köszönhetően két gólos előnnyel jött a nagyszünet.

D  YT20220908003

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A harmadik negyed elején a spanyolok hozták el a labdát, és először ugyan Sanahuja lövése Vogelről kifele pattant, utána amit az élet elvett a spanyoloktól, azt visszaadta, mert a következő lövésből már a kapufa–Vogel–háló útvonalat járta be a labda (7–6). Ezt követően több sikertelen támadás következett mindkét oldalon, a csendet a 21. percben Sergi Cabanas törte meg egy egyenlítő góllal (7–7). A 22. percben a magyar csapat került emberelőnybe, Varga Zsolt szövetségi kapitány pedig időt kért, de nem sikerült gólra váltani a megbeszélt figurát. A harmadik negyed hátralévő része gól nélkül csorgott le, hiába került még egyszer fórba a magyar válogatott.

A HARMADIK NEGYED VÉGÉRE VOGEL ÉS AGUIRRE EGYARÁNT NYOLCAT FOGOTT MEG 15 LÖVÉSBŐL.

A negyedik negyed tehát 7–7-es döntetlen állással indult, a labdát ismét a spanyolok hozták el. Marc Larumbe lőtt először, de ezt Vogel remekül védte, utána emberelőnybe kerültek a mieink, de az ellenfél kapusa is bemutatott egy bravúros védést. A 27. percben viszont Nagy remek passzt adott Zalánkinak, aki a felső lécről pattintotta be a labdát a kapura, s ezzel visszavette a vezetést a magyar válogatott (8–7). A spanyolok a gólt követően egyből emberelőnybe kerültek, ám Zalánki remekül blokkolt, majd egy perccel később Nagy Ádám hihetetlen gólt szerzett a rövidbe (9–7). A kétgólos magyar előnyt követően időt kértek a spanyolok.

Az időkérést követően ismét emberelőnybe került a spanyol válogatott, Perrone lövését azonban Vogel ismét védte. Majd Molnár Erik rosszkéz-szélről kihasználta Aguirre hibáját, és 10–7-re módosította az állást. Talán ez volt az a pont, amikor már látszott, hogy megtört a spanyol válogatott, miközben a magyar szurkolók elképesztő hangulatot varázsoltak az uszodába.

MÁSFÉL PERCCEL A VÉGE ELŐTT KETTŐS EMBERELŐNYBE KERÜLTEK A SPANYOLOK, DE BURIÁN BRILIÁNS BLOKKJA MIATT EBBŐL A PRÓBÁLKOZÁSBÓL SEM SZÜLETETT SPANYOL GÓL.

Ugyan a végén még egy gólt szereztek a spanyolok, 10–8-as magyar győzelemmel fújták le a meccset. Úgy tűnik, az átok tovább ül a spanyol vízilabda-válogatotton, mely Európa-bajnokságon sosem tudta legyőzni a mieinket, pedig ez a 20. összecsapás az Eb-n.

(Borítókép: Manhercz Krisztián a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának elődöntőjében a Magyarország – Spanyolország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 8-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

fecsego.eu/index

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |