| Mobile | RSS

Heveny orbánozásba kezdett a baloldal a kormány energiatakarékossági bejelentése után

FORRÓ DRÓT

PESTISRÁCOK.HU2022-09-08

Nagyüzemet gerjesztett az ellenzéknél a mai kormányinfó, csak úgy záporoztak az „Orbán, te tetted ezt!” műfajú nyilatkozatok a baloldali pártoktól. A hagyományokhoz híven a DK volt a legagresszívebb, az MSZP a legérzelmesebb, a Párbeszéd a legtudálékosabb, a Jobbik a legszigorúbb, az LMP a legszakmaibb, a Momentum pedig a legreménytelenebb. A kormány a baloldali pártok társadalmi beágyazottságával, támogatottságával, hitelességével arányos terjedelemben válaszolt a felvetésekre.

A DK szokásához híven nem finomkodott, kerek perec kijelentette, hogy mindenről is Orbán tehet. A koronavírus-járvány, az ellátási láncok járvány utáni akadozása, az orosz–ukrán háború és az EU által mesterségesen ránk zúdított energiaválság nem olyan dolgok, amelyeket a DK említésre érdemesnek tart, a párt egyedül a miniszterelnököt tette felelőssé az élelmiszerek 30,9 százalékos inflációjáért az elmúlt 12 hónapban. A Gyurcsány-Dobrev-párt szerint a megszorítások, az adóemelések, az infláció és a rezsiemelés közepette

„olyan helyzetbe kerültünk, amit a gazdasági világválság sem hozott.”

Ők már csak tudják, hiszen a világválságba éppen Gyurcsány vezette bele az országot úgy, hogy már előtte, békeidőben, az európai szintű konjunktúra éveiben sikerült legatyásítani.

„Amíg Orbán van, addig válság is van”

– így ígérte be végezetül a DK a 2010 előtti kánaánt.

Az MSZP-nél is van tétje a dolognak, hiszen azt hangoztatják, hogy 24 éve nem volt ilyen infláció, ám ha még tovább nő esetleg, akkor az 1994-1998 közti időszakhoz lesz mérhető, amikor az MSZP-kormány alatt szálltak el az árak, ugyancsak békeidőben és európai energiaválság nélkül. Komjáti Imre elnökhelyettes szerint a kormány a rendszerváltás óta a legsúlyosabb megélhetési válságba sodorta az országot, és a 27 százalékos áfa által nyerészkedik az áram és gáz árának emelésén. A szocialista párt 5 százalékos áfát javasol az energiahordozókra.

Párbeszéd terjedelmes közleményében az áll, hogy az Orbán-kormány hosszú évekkel lemaradt több alapvető fontosságú intézkedéssel, amelyek korábbi bevezetésével ma jóval kisebb lenne a magyar lakosságot sújtó szociális és energiaválság. A párt a távhőóramérők beszerelésére vonatkozó hosszú távú programot sürgette, valamint bírálta, hogy a kormány – például Finnországhoz hasonlóan – környezetpusztító erőművekkel kezelné az energiaválságot. A Párbeszéd a napelemeket és hőszivattyúkat sújtó adók kivezetését szorgalmazza, és eltörölné a szélerőművek tilalmát. Az önmagát zöldnek hirdető párt arról nem írt, hogy a napelemekből és szélkerekekből származó, újrahasznosíthatatlan szeméttel mit kezdenének, továbbá hogyan küszöbölnék ki a szélkerekek állatvilágot károsító hatásait.

Jobbik a közintézményekre vonatkozó, 18 °C-os fűtési korláton rémüldözött, horrorintézkedést és energiadiktatúrát emlegetve csempészett némi költészetet a sajtóközlemények száraz és unalmas világába. A baloldali párt szerint a kormány magukra hagyta a közintézmények dolgozóit, képtelen megvédeni az embereket a rekordinflációtól, a brutális áram- és gázszámláktól, és az uniós forrásokat sem tudják hazahozni. Az MSZP-vel összhangban a Jobbik is az energiahordozók áfáját csökkentené.

Az LMP szóvivője zöld fordulatot és energiahatékonyságot emlegetett. Gál József szerint a Fidesz 12 év után értette meg, hogy az energiahatékonyság növelése és az energiaigény csökkentése a megoldás, ám a kormányzás szintjén uralkodó káoszt jelzi a 18 °C-os korlátozás. A szóvivő szerint stadionépítések helyett a közintézményeket és lakóházakat kellett volna leszigetelni az elmúlt 12 évben, a nap- és szélenergia tekintetében a Párbeszéd álláspontját visszhangozta. Ő azonban említette a geotermikus energiában rejlő lehetőséget is, továbbá az LMP rászorultsági alapon adná a rezsitámogatást.

A Momentum csak annyit üzent, hogy

„Kitartás!”

A kormány tömören reagált a bírálatözönre:

„A kormány minden költségvetési forrását arra fordítja, hogy az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett árakat hosszú távon minden családnak biztosítsa. Ezért született az a döntés, hogy a kormány a takarékoskodást magán kezdi.”

MTI/OS

fecsego.eu//

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |