| Mobile | RSS

Itt a bejelentés: az áramfogyasztás szabályozását és az energiacégek extraprofitjának lenyesését javasolja Brüsszel

Financial Times: Oroszország veszélyesen nyomul Afrikában

 2022. szeptember. 06. 15:15

Putyin szerint lehetséges, hogy újra korlátozni fogják az ukrajnai gabonaexportot

2022. szeptember. 07. 09:47

Itt a bejelentés: az áramfogyasztás szabályozását és az energiacégek extraprofitjának lenyesését javasolja Brüsszel

2022. szeptember. 07. 13:17 2022. szeptember. 07. 14:11 EUROLOGUS

szerző:EUrologus

219EURÓPAI UNIÓ+

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelynek a témája az EU energiabiztonsága és egy ötpontos javaslat ismertetése volt.

Von der Leyen jó hírként számolt be arról, hogy mára az uniós gáztározók töltöttsége elérte a 82 százalékot. Ugyancsak eredményként könyvelhető el, hogy a már megkezdett beszerzési diverzifikáció révén az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból. Sőt,

Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország.

Az árak azonban továbbra is rohamosan nőnek, és a gázpiacok manipulációja tovagyűrűző hatással van a villamosenergia-piacra

– mondta Von der Leyen. Ennek kezelése érdekében bejelentette, hogy ötpontos intézkedéscsomagot terjesztenek elő. Ennek a következők az elemei:

  1. Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére, egy olyan stratégia keretében, amely a villamos energia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  2. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Ezért ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák, az így befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  3. Az előbbi vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ezt a bevételt a tagállamoknak ugyancsak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába, és tiszta, saját előállítású energiaforrásokba kell fektetniük.
  4. Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással. Ez azt jelenti, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  5. Végül az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

Az utolsó pontnál elképzelhető egy ársapka alkalmazása. Moszkva a múlt héten, az olajár hasonló korlátozására irányuló terv után azt nyilatkozta: nem szállít olyan országokba, ahol ilyen ársapkát alkalmaznak.

Az orosz gázzal kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke mindenesetre elmondta, hogy a míg a háború elején az orosz vezetékes gáz az importált gáz 40 százalékát tette ki az EU-ban, addig ez az arány mára 9 százalékra csökkent.

A javaslat egyes részleteiről korábban már mi is írtunk. Ez a csomag kerül majd az uniós energiaügy miniszterek pénteki, rendkívüli találkozójának napirendjére, de nagyköveti szinten már megindult az álláspontok egyeztetése a tagállamok között.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |