| Mobile | RSS

Parászka Boróka: Amikor Magyarország Romániára számít

VÉLEMÉNY+szerző

2022.09.07. 19:45

Novák Katalin köztársasági elnök májusban Erdélyben még kisebbségvédő indulattal szólalt meg, mostani bukaresti látogatásán már panaszosra vette a hangot, az energiaválságban számítunk Romániára, mondta. Román kollégája figyelmeztette: az együttműködésnek és a jószomszédi szolidaritásnak ára van. Például az, hogy ki hol áll az orosz-ukrán konfliktusban. Vélemény.

hirdetés

Húzd meg-ereszd meg játék folyik Romániában – ez derült ki az orosz-ukrán háború utóbbi hónapjaiban, amikor a magyar kormány és állam képviselői menetrendszerűen jöttek tárgyalni. Ki húzni, ki ereszteni. Novák Katalin másodszor tárgyalt most Romániában. Első útja még májusban Erdélybe vezetett – akkor még magánlátogatásra érkezett. Néhány héttel később Szijjártó Péter Bogdan Aurescu külügyminiszterrel egyeztetett. Nagyon barátságos hangnemet ütöttek meg, de mindenki feszülten azt figyelte, mit hoz majd a tusványosi Orbán-beszéd. A balsejtelmek beigazolódtak. A magyar miniszterelnök pont akkora botrányt keltett a fajkeveredésről szóló szózatával a vegyesházasságok földjén, mint amilyenre számítani lehetett.

Szijjártó egyeztetése jól jelezte: Magyarország tart az energiaválságtól, a Romániával ápolt jó kapcsolat a válságkezelés B tervét jelenti az ország számára. Erre halad ugyanis a Déli Áramlat útvonala, ez is alternatívát jelenthet Magyarország számára.

Novák a tavasz végén, nyár elején – rögtön kinevezése után – nem jutott el a román hivatalosságokig és Bukarestig. Magánlátogatáson járt Erdélyben és Kelemen Hunorral tárgyalt. Az RMDSZ elnöke ebben a helyzetben inkább a magyar kormány szövetségeseként szólalt meg, mint a román kormány koalíciós tagjaként. És valószínűleg ez is volt a cél: államelnöki, magyar szövetségi szinten megerősíteni a lojalitást, együttműködést – függetlenül attól, hogy mit szólnak ehhez a románok.

Július végén azonban jól látszott: hiába az orosz-ukrán háború miatti fegyelmezett és nyitott, együttműködéskész hozzáállás a román diplomácia részéről, hiába a sok évnyi konfliktus utáni barátkozás, vannak olyan témák, ügyek, amelyekben sem a román kormány, sem a román ellenzék nem enged.

Erről szól még a cikk:

  • Vita a romániai magyaroknak küldött magyar kormányzati pénzekről
  • Rejtett pártfinanszírozásról, telek- és ingatlanspekulációról, Romániába átnyúló magyar pénzmosásról
  • Orbán Viktor kétszínűségéről az uniós politikában
  • Az államok kizárólagos felelősségéről saját állampolgáraik jogait, biztonságát illetően
  • Magyarország orosz energiafüggőségéről és kiszolgáltatottságáról
  • A román energiakincs ellenére megfagyással fenyegetett román állampolgárokról

fecsego.eu/hvg360

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |