| Mobile | RSS

Ausztrália egyelőre nem tervez népszavazást a monarchia fenntartásáról

hirado.huMTI2022.09.11. 13:47

Főoldal / Külföld

A néhai II Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról – jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta, „alkotmányos kérdések” helyett most annak van ideje, hogy leróják kegyeletüket az elhunyt uralkodó felé, valamint hálájukat fejezzék ki azon szolgálatokért, melyeket II. Erzsébet Ausztráliának, a Nemzetközösségnek, valamint a világnak tett.

Albanese a tervek szerint személyesen vesz részt a királynő szeptember 19-én tartandó temetésén.

Kapcsolódó tartalom

Utolsó útjára indult II. Erzsébet királynő, skótok ezrei várták, emberek milliói követték – VIDEÓA csütörtökön elhunyt királynőtől szeptember 19-én vesznek végső búcsút Windsor kastélyában.

A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy tervei között szerepel Ausztrália köztársasággá alakítása, szerinte ugyanis „minden ausztrál állampolgárnak meg kell adni az esélyt, hogy az ország államfője lehessen”.

A kérdésről 1999-ben tartottak népszavazást, ekkor a szavazók 55 százaléka a monarchia megtartása mellett foglalt állást.

Kapcsolódó tartalom

Elindult a II. Erzsébet koporsóját szállító menet SkóciábólElindult vasárnap a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából.Gyásznapot tart India Erzsébet királynő emlékéreAz elhunyt uralkodó iránti tisztelet jeléül nem tartják meg a hivatalos szórakoztató rendezvényeket sem.prevnext

A brit koronától korábban már több ország szakadt el, jóllehet a Nemzetközösségből egyik sem vált ki: Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, a Dominikai Közösség is 1978-ban, tavaly novemberben pedig a karib-tengeri Barbados is a köztársaság intézménye mellett döntött.

A kiemelt képen Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök. (Forrás: MTI)

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |