| Mobile | RSS

Csehország szerint Magyarországnak ki kellene lépnie az EU-ból!

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2022 szept 9.

Mikuláš Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere./Kép. Euractiv

Megosztás

Mikuláš Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere a közrádióban beszélt arról csütörtökön, hogy a következő hónapokban sokat kell dolgoznia azon, hogy Magyarországot az európai fősodorban tartsa.

December 31-ig ugyanis Csehország viszi az EU soros elnökségét, vagyis ők vezetik az Európai Tanács üléseit, ahol a tagállamok kormányai egyeztetnek.

Bár a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely nem akarta elismerni, hogy a magyar kormány le akart szedetni három orosz oligarchát a szankciós listáról, most a cseh miniszter már tényként beszélt erről.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy kisebb pozitív jelnek vette, hogy a magyar kormány végül letett erről a tervéről.

Az Európai Unió gyakran keményen tárgyal, és több ország is megteheti. Magyarország azonban nagyon messzire, véleményem szerint a szakadék szélére jutott, és most el kell döntenie, hogy visszalép-e a szakadék széléről, vagy megkockáztat egy ugrást, aminek következményeiről nem akarok spekulálni

– mondta Bek, majd a műsorvezető kérdésére hozzátette, hogy ez a következmény az Európai Unióból való kilépés is lehet.

Mikuláš Bek kedden tárgyalt Prágában Varga Judittal, aki a megbeszélésről annyit osztott meg, hogy tájékoztatta a cseheket a kondicionalitási eljárásban (aka jogállamisági eljárás) a Bizottsággal folytatott tárgyalások állásáról és támogatásukat kérte ahhoz, hogy az eljárás a cseh elnökség alatt lezárulhasson. (Irozhlas.cz)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |