| Mobile | RSS

A magyar kormány legújabb lépése nem nyűgözte le az Európai Bizottságot

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2022 szept 12.

Az Európai Bizottság plenáris ülése 2022. június 8-án ahol beszédet mondott Ursula von der Leyen bizottsági elnök. / Fotó: Frederick Florin / AFP

A korrupcióellenes hatóság létrehozásával sem került sokkal közelebb Magyarország ahhoz, hogy hozzájusson a helyreállítási alap forrásaihoz – értesült a Reuters brüsszeli forrásokból.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a magyar kormány javasolta az Országgyűlésnek egy független korrupcióellenes hatóság létrehozását, valamint kötelezettséget vállalt arra, hogy feléleszti a korábban működő Korrupcióellenes Munkacsoportot.

Ezzel párhuzamosan pedig Varga Judit igazságügyi miniszter is tárgyalásokat folytatott uniós tisztviselőkkel a múlt héten.

Reuters most úgy értesült uniós forrásokból, hogy az Európai Bizottság még elemzi azt, hogy a gyakorlatban milyen hatással bírna a lépés, mivel nincsenek meggyőződve arról, hogy az új hatóság létrehozása megoldaná az általuk felvetett problémákat.

Fogalmazzunk úgy, hogy sármoffenzivát folytatnak jelenleg. De az ördög a részletekben rejlik

– mondta egy anonim módon nyilatkozó uniós tisztviselő a hírügynökségnek a magyar lépésről. Hasonló álláspontot képviselt egy másik uniós tisztségviselő is, aki azt hangsúlyozta: a magyar kormány jó irányba tett lépést, de kulcsfontosságú lesz, hogy a gyakorlatban miként valósítják ezt meg.

Nem sokan bíznak Magyarországban

– ezt pedig már egy harmadik uniós forrás mondta a Reutersnek, arra utalva, hogy az utóbbi években a Brüsszellel folytatott állandó csatározás most nehezíti a megállapodást.

A Reuters azt is hozzátette, hogy a 2015 és 2019 közötti időszakban a Magyarországnak folyósított uniós források körülbelül 4 százalékával kapcsolatban vetődtek fel korrupciós aggályok. Ez elsőre alacsony számnak tűnhet, de az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint a 27 uniós tagállam között Magyarország áll az első helyen ezzel az aránnyal.

Eközben jön a következő jogállamisági vita

A hírügynökség ezenkívül azt is felidézte, hogy várhatóan az Európai Parlament is nyomást helyez a Bizottságra azért, hogy ne egyezzenek ki egyhamar Magyarországról.

Szerdán ugyanis az uniós parlamentben újabb vitát folytatnak a magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről.

A törvényhozó testület egy zöldpárti politikus, Gwendoline Delbos-Corfield jelentését vitatja meg ebben a kérdésben.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság szeptember 21-éig kell döntést hoznia azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány lépéseit elegendőnek találják-e. Arról, hogy a gyakorlatban miként nézhetne ki ez a korábban említett korrupcióellenes hatóság, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Ursula von der Leyen mond beszédet az Európai Parlamentben./Kép. AFP

fecsego.eu/OLKT
Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |