| Mobile | RSS

A rezsicsökkentés csökkentése az ingatlanpiacot is befolyásolhatja

Az ingatlan.com közölte, hogy augusztus elsejétől az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és a gázért, ez hatással lesz a piacra.

Az árakat nézve kétsebességessé válhat a piac: a korszerű fűtéssel rendelkező, alacsony fogyasztású lakóingatlanoknál tempósabb lehet az értéknövekedés, mint a felújítandóknál – mutatott rá a közleményben Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A közleményben úgy fogalmazott, „bár az új szabály a háztartások 75 százalékát nem érinti, várhatóan még keresettebbek lesznek az alacsony rezsiköltségű lakóingatlanok”. A nagyobb alapterületű lakások közül azoknál eshet vissza leginkább a kereslet, amelyek nem energiahatékonyak.

A szakember arra is rámutatott, hogy az alapterületük mellett az ingatlanok állapota és fűtési rendszere is fontos szempont lehet a jövőbeni vevők számára

Az ingatlanhirdetési portálon kínált lakóingatlanok fele saját gázfűtéssel rendelkezik (cirkó, gázkazán, konvektor), további 7 százalékuk pedig távfűtéses. Majdnem 7 százalékuknál szintén a gázalapú házközponti fűtés jellemző. Az elektromos fűtésrendszerű lakások részesedése 5 százalék, ezeknél különösen fontos tényezővé válik az új rezsiszabály. Összességében az eladó lakások és házak háromnegyedénél a fűtés gáz alapú.

Mindezek miatt az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő időszakban a fenntartási költségek és a rezsiköltségek még nagyobb szerepet kapnak a piacon. A felújított, újszerű és jó állapotú ingatlanok népszerűsége a használtlakás-piacon eddig is kiemelkedő volt.

fecsego.eu/wekk

Leave a Reply 249 megnézve, 2 alkalommal mai nap |