| Mobile | RSS

Bajban van a költségvetés, az állami intézmények elkezdtek tartozni a beszállítóknak

Kovács Ferenc

KOVÁCS FERENCKÖVETÉS2022.09.13. 08:24

Nagy gondban vannak a rendőri szervek.

Folyamatosan érkeznek a kormánytól az arra vonatkozó jelzések, hogy gondok vannak a költségvetéssel. A múlt héten a Pénzügyminisztérium közölte, hogy augusztusban újabb 236 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így az elérte a 2872 milliárd forintot, vagyis az egész évre tervezett 3152 milliárdos hiánycél 91 százalékát − írta meg a Népszava

A Magyar Államkincstár (MÁK) azt közölte, hogy a költségvetési intézmények lejárt adóssága július végén 47,2 milliárd forint volt, ami történelmi összehasonlításban nem nevezhető kiemelkedőnek, ám egyéves csúcs. Az azonban figyelmeztető jel, hogy a tartozás egyetlen hónap alatt 8,2 milliárd forinttal emelkedett, ami egyértelmű jelzés arról, hogy

A KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK ELKEZDTEK NEM FIZETNI A PIACI BESZÁLLÍTÓIKNAK. 

A MÁK adatai szerint az adósság tetemes részét, 29,2 milliárd forintot – szokás szerint – az egészségügyi intézmények halmozták fel.

Ám az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis

MINDEN MÁSODIK INTÉZMÉNYNÉL KÜZDENEK LEJÁRT ADÓSSÁGGAL,

amely szélesebb körű finanszírozási problémákra utal.

A MÁK jelentéséből kiderül, hogy a közintézményi tartozások nagyobb részét felhalmozó egészségügyi intézmények mellett számos oktatási és rendőrségi szerv is van, amelyek nem tudnak fizetni beszállítóiknak. Az újabb kormányzati átszervezések miatt az adósságok problémája szinte kizárólag a Belügyminisztériumnál csapódik le: a bő 47 milliárdos lejárt adósságból 42,3 milliárdot a Pintér Sándor vezette tárcánál tartották nyilván, hiszen ma már a BM alá tartozik a három alulfinanszírozott terület, az egészségügy, az oktatás és a rendvédelem, amely hosszú évekre visszamenőleg a legtöbb kifizetetlen számlát tudhatja magáénak.

Nagyon rég nem volt arra példa, hogy a nagy adósok listáján ne csak kórházak szereljenek, mégpedig a júliusi nyilvántartás szerint a top 10 tartozást felhalmozó közintézmény közé három rendvédelmi szerv is bekerült.

Az Országos Rendőr-főkapitányságnál beélesedett egy (vagy több) 1,5 milliárd forintos követelés, így az intézmény tartozása 2,4 milliárd forintra ugrott, amivel már a második helyet foglalja el a legeladósodottabb költségvetési szervek listáján. 

A Készenléti Rendőrségnél 1,7 milliárdos ki nem fizetett adósságot talált a MÁK, míg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ugyan kismértékben csökkentette, de még így is egymilliárd forint feletti kifizetetlen számlát görget maga előtt.

A részletes adatokból kiderül, hogy szinte mindegyik önálló rendőrségi szerv pár száz milliós ki nem fizetett számlát pakolgat tovább, vagyis itt feltehetőleg nem egyedi gazdálkodási problémák miatt alakult ki az adósság, hanem rendszerszintű finanszírozási problémák lehetnek. A MÁK adatai szerint 53 önálló rendvédelmi szerv lejárt tartozása szállítók felé meghaladja a 11,2 milliárd forintot, ebből 3,2 milliárd forint egyetlen hónap alatt, júliusban keletkezett.

A listát az egyik legnagyobb kórház, a Szent János vezeti, itt 2,6 milliárdos adósságot görgetnek maguk előtt. A korábbi évekkel ellentétben már nem szerepelnek a közintézményi adóslistán nagy klinikák, mivel azok úgymond magánkórházzá alakultak, mióta a fenntartójuk nem az állam, hanem a fideszes pártkáderekkel kitömött különböző egyetemi vagyonkezelő alapítványok − fogalmazott a lap. A korábbi években a klinikát fenntartó egyetemek rendre milliárdos adósságot halmoztak fel, így a mostani adatok nem teljesen összevethetők a korábbi évekkel.

fecsego.eu/indexek

Leave a Reply 74 megnézve, 2 alkalommal mai nap |