| Mobile | RSS

Rendkívüli Kormányinfó: Marad az árstop és a kamatstop, energiaügyi vállalkozástámogatások jönnek

VÉSEY KOVÁCS LÁSZLÓ2022-09-17

December 31-ig meghosszabbította a kormány az érintett üzemanyagok és élelmiszeripari cikkek árstopját, és a jelzáloghitelek kamatstopja is marad jövő június végéig. Gulyás Gergely Európa legnagyobb családtámogatási intézkedéscsomagjáról beszélt, amilyet a nálunk gazdagabb országok sem tudnak adni a lakosságuknak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter működési támogatást jelentett be az energiaintenzív, termelő kkv-k számára, továbbá beruházástámogatási programot az energiahatékonyságra való átállás végett. Lesz energiatámogatás a nagy gyáraknak, és új munkahelyvédelmi program is. A pedagógusok béremelés a tervezettnél gyorsabb és nagyobb léptékű lehet, ha megérkeznek az uniós pénzek – utóbbi novemberben történhet meg.

A Kormányinfó alatt is zajlik a kormányülés, így közben adnak tájékoztatást – tudatta a legelején Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az oroszellenes szankciók miatt drasztikus mértékben emelkedtek az árak és a banki kamatok. A szankciók pénzügyi hatásaitól próbálják a lehetőségekhez mérten megóvni a családokat. A kormány meghosszabbítja a benzin és az élelmiszerek árstopját, továbbá a jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstopot is legalább fél évvel meg fogják hosszabbítani.

HA KIVEZETIK A SZANKCIÓAT, MÁR MÁSNAP FELÉRE CSÖKKENNE A GÁZ ÁRA

Az első gáz- és villanyszámlák alapján többen férnek bele az átlagfogyasztásba, mint amennyien korábban gondolták – mondta a miniszter, és leszögezte, hogy az átlagfogyasztásig megvédik a rezsicsökkentést. A kormány mindent megtesz, hogy a költségvetés elbírja Európa legnagyobb családtámogatási programját, miközben nálunk lényegesen gazdagabb országok sem tudnak ekkora segítséget nyújtani. A kormány bízik a háború mielőbbi véget érésében, vagy legalább a szankciók kivezetésében. Ha ez utóbbi megtörténne, Gulyás szerint már másnap felére csökkenne a gáz ára.

Az energiaintenzív termelő vállalkozások megsegítésére támogatási programot fogadott el a kormány

– tudatta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Uniós meghatározás szerint azok a vállalkozások számítanak energiaintenzívnek, amelyeknek a nettó energiaköltsége eléri a nettó árbevétel 3%-át. Az október 1-jével induló program 2023-ig tart, a Technológiai és Innovációs Minisztériumnál pályázhatnak a vállalkozások. Október, november és december hónapokra az áram- és gázszámlák növekményének 50%-ára pályázhat a nagyjából tízezer energiaintenzív kis- és középvállalkozás. A program esetleges későbbi folytatásáról a tapasztalatok és a felmerülő problémák fényében döntenek majd. Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy az uniós országok mintegy felében van érvényben ilyen jellegű állami támogatás.

GYÁRMENTŐ PROGRAM IS LESZ

Beruházástámogatási programot is indítanak az energiahatékonyságra való átállás érdekében. A Széchenyi-kártya-program keretében legfeljebb 15%-os önerőtámogatást adnak a kkv-knak. Cserébe a munkahelyek, illetve a foglalkoztatottság legalább 90%-ának megőrzését kéri a kormány a kkv-któl. A kormány ezenfelül a következő hetekben fog dönteni a gyármentő program részleteiről, amely energiaintenzív ipari nagyvállalatok energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni az állam. Emellett új munkahelyvédelmi akciótervet indít a kormány a magas energiaintenzivitású szektorokban – részletek erről is később. Újságírói kérdésre Nagy Márton kifejtette, hogy amíg elsősorban Európában, de Ázsiában is többszörösére emelkedett a gázár, addig Amerikában lényegében változatlan, amivel az amerikai vállalatok hihetetlen versenyelőnyhöz jutottak, vagyis az USA a háború és a szankciók révén kialakult helyzet óriási nyertese.

NOVEMBERBEN JÖHETNEK AZ UNIÓS PÉNZEK, LESZ PEDAGÓGUSBÉR-EMELÉS

Gulyás Gergely elmondta, hogy intenzív tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal, nyitott kérdés mostanra nem maradt, a kormány elfogadta az EB felvetéseit, illetve kompromisszumra jutott az EB-vel. Az ezekkel kapcsolatos törvényjavaslatokat jövő héten benyújtják a törvényhozásnak, novemberben lépnek majd hatályba, és ezután történhet meg a kondicionalitási eljárás megszüntetése. A megállapodás része, hogy a kormány teljesíti a vállalásait. Kérdésre válaszolva kijelentette Gulyás, hogy az uniós pénzek beérkezése esetén megvalósul a pedagógusok béremelése, méghozzá gyorsabban és nagyobb léptékben, mint amilyet a kormány előzőleg ismertetett.

GYURCSÁNY A VEZETŐ

Guy Verhofstadt radikális, és az európai szenvedést is felvállaló szankciópártiságáról azt mondta Gulyás Gergely, hogy a szankciók amellett, hogy nehéz helyzetbe hozták Európát, Oroszországnak rendkívüli bevételt generáltak. Az Európai Parlament magyarországi baloldali képviselőinek kísérletéről, hogy Magyarország ne kapjon uniós pénzeket, azt mondta: jó lenne, ha ezzel a tevékenységükkel felhagynának. A beharangozott Dobrev-árnyékkormányról azt mondta: ha bárkinek kétsége volt a Fidesz kampányüzenetével kapcsolatban, hogy Gyurcsány a baloldal valódi vezetője, akkor ezeket a kétségeket most levetheti. A kórházberuházásokkal kapcsolatban annyit mondott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a tervezés, illetve előkészítés minden esetben zajlik, és amint a helyzet lehetővé teszi a beruházásstop megszüntetését, akkor meg fognak valósulni. Az energiatakarékoskodásra vonatkozó kérdésre elmondta Gulyás Gergely, hogy a közintézmények 18 fokos hőmérséklet-korlátozása fog vonatkozni a középiskolákra is, ám az általános iskolákban minden bizonnyal 20 fokot fog javasolni a kormány.

EGY AMERIKAI LISTA

A környékbeli országok mind rajta vannak, Magyarország viszont nincs azon a listán, amelyek amerikai pénztámogatást kapnak fegyvervásárlásra; annak ellenére ez a helyzet, hogy rengeteg ukrán menekültet befogadtunk, és humanitárius segélyszállítmányok tömkelegét küldtük a rászorulóknak. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás egyértelművé tette, hogy az USA az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást helyezi fókuszba, ám az amerikai részvételt a magyar haderőfejlesztésben ez nem érinti. Az Orbán Viktor kötcsei beszédéből kiszivárgott részletekre úgy reagált Gulyás Gergely, hogy úgy, ahogy le van írva a sajtóban, abból semmi nem igaz. Külön beszélt a többek által emlegetett Huxitról, és leszögezte, hogy az ország uniós tagsága objektív mérce szerint előnyös számunkra, és nem is csak az uniós pénzek érkezése, hanem elsősorban a közös piac működése miatt.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

fecsego.eu/Pesti srácok

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |