| Mobile | RSS

Nemzetközi lapszemle: Lehet, hogy az EU összeszűrte a levet Magyarországgal

LAPSZEMLE+

HVG360

8 PERC

2022.09.20. 10:15

Budapest diadalt ül, de még nem dőlhet hátra, megindulhatnak Magyarországra az EU-s pénzek, de nem mind és nem is feltétel nélkül. Mire lesz elég a megállapodás? Mélypont felé közeledik Olaszország? Válogatás a világlapok írásaiból.

hirdetés

Süddeutsche Zeitung: Orbán Viktor könnyen megúszta a jogállami és korrupciós vádakat

A liberális újság szerint az autoriter miniszterelnök újabb lehetőséghez jutott azzal, hogy kapott még egy határidőt, hogy ne kelljen lemondania az uniós pénzek egyetlen centjéről sem. November közepéig kell nekilátnia, hogy véghezvigye a belengetett reformokat, azaz gátat emeljen a korrupció és az urambátyám-rendszer útjába. Vagyis a dráma folytatódik.

De enélkül is világos, hogy itt nem lesz happy end. Mert ha a Fidesz hajlandó a változtatásra, akkor onnantól kezdve nem lesz könnyű lenyúlni a támogatásokat, amelyek idáig gyakorta a kormányfő szövetségeseinek zsebében kötöttek ki. Ám nem kétséges, hogy a politikus megpróbálja majd felületi kezeléssel megkerülni a feladatot és így a végén továbbra is kézből tudja etetni a baráti oligarchákat. Azaz nem árt, ha jól odafigyel a Bizottság, illetve a Tanács.

Ám még ha hathatósak lesznek is a reformok és a sikkasztás, illetve a klientúra nem fenyegetné többé az uniós pénzeket, akkor sem lenne ok hátradőlni. A magyar gondok ugyanis jóval mélyrehatóbbak. Orbán maga büszkén beszél az illiberális demokráciáról. Aki ellenszegül, annak a hatalom megkeseríti az életét, legyen szó az ellenzékről, az önálló sajtóról, civil szervezetekről vagy bírákról. Ez azonban szégyen. Brüsszelnek nincs eszköze, hogy a demokrácia leépítése miatt függesszen fel alapokat. Ez pedig még nagyobb szégyen.

Die Welt: Még az is lehet, hogy az EU összeszűrte a levet Magyarországgal?

fecsego.eu/hvh 360

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |