| Mobile | RSS

Akkora az infláció, hogy új pénzeket kell kibocsátani?

BP-2594
Szabó Gyula

SZABÓ GYULAK

Lassan olyan mértékű az infláció, hogy felmerül a kérdés, hogy be kell-e vezetni új 50 ezres bankjegyet.

A legutóbbi inflációs adatok szerint több mint húsz éve nem söpört végig ekkora mértékű infláció a magyar gazdaságon. Az elemzők most már inkább 15 százalék körül várják az éves pénzgyengülés mértékét. Ilyenkor a jegybank a fizetési forgalom könnyítése érdekében dönthet úgy, hogy új címletet bocsát ki a bankjegyek sorában – ahogy arról a 24.hu beszámolt. A jelenleg forgalomban lévő legnagyobb címlet Magyarországon a 20 ezres, amit 2001-ben vezettek be.

Amikor a legnagyobb címletünk bevezetésre került, akkor a GDP 70 százalékos növekedési pályán volt, és a növekvő készpénzforgalommal magyarázták a forgalomba helyezését. Az elmúlt 21 évben a forgalomban lévő készpénzállomány megnyolcszorozódott, a nominális GDP a háromszorosára nőtt. Az 1990-es adatokhoz képest 2001-ben 682 százalékos, 2021-ben pedig 1430 százalékos pénzromlás volt. 

Tehát a 20 ezres kibocsátásakor közel hétszeres volt a drágulás a kilencvenes évek legelejéhez képest, tavaly pedig már bő 14-szeres. Tény, hogy a kilencvenes évek közepén az infláció a 10–23 százalékos tartományban mozgott, ezzel szemben az elmúlt években a 2–5 százalékos sávban, de éppen a mostani évben lépünk 10 százalék fölé – teszik hozzá az elemzésükben.

EZÉRT ARRA LEHET KÖVETKEZTETNI, HOGY A KÖRÜLMÉNYEK MIATT KÉTSÉGTELENÜL LENNE A LÉTJOGOSULTSÁGA AZ ÚJ CÍMLET BEVEZETÉSÉNEK.

Az MNB szerint nem kell meglépni ezt

A lap megkereste a Magyar Nemzeti Bankot ezzel kapcsolatosan, akik azzal érveltek az új címlet bevezetése ellen, hogy időközben elterjedtek az elektronikus pénzügyi fizetési megoldások, ami indokolatlanná teszi a változást. Kérdésükre az alábbi választ küldték: „Az MNB Monetáris Tanács által jóváhagyott, hatályos készpénzes stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy- és érme-címletstruktúra megváltoztatása. A készpénzforgalmi igényeket a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít.”

TEHÁT A JEGYBANK SZERINT NINCS ITT AZ IDEJE ÚJ CÍMLET BEVEZETÉSÉNEK.

A válaszuk alapján nem is lesz rá már soha szükség, hiszen az internetes utalások miatt a készpénzmentes tranzakciók átvették a nagyobb értékű ügyletek bonyolítását. Ennek egy kicsit ellent mond, hogy a készpénzállomány mértéke azt jelzi, hogy sokan továbbra is bőven használják ezt a fizetési módot: a jegybank felmérése szerint 2020-ban 5,3 milliárd pénzforgalmi tranzakció zajlott, és ennek kétharmadát változatlanul a készpénzes fizetés tette ki.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |