| Mobile | RSS

A magyarországi kenyér, a hús és a sajt drágulása is rekordot döntött Európában Előre megyünk, nem hátra. Csak az a kérdés, túléljük-e.

A magyarországi kenyér, a hús és a sajt drágulása is rekordot döntött Európában
Fotó:Ladjánszki Máté| Forrás:Népszava

Rekordgyorsasággal drágultak augusztusban az élelmiszerek Magyarországon, az Eurostat adatai szerint a kenyér, a hús, a sajt és számos egyéb alapvető élelmiszer is hazánkban drágult a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban az elmúlt év azonos időszakához képest – számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Az alapvető élelmiszerek összességében mintegy 34 százalékkal drágultak, ez a legrosszabb adat az EU-ban, az uniós átlag mindössze 14,3 százalék. Ehhez képest is kiugró az egyes termékek között a kenyér drágulása: a 18 százalékos uniós átlaghoz képest 65,5 százalékkal emelkedett az ára.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az RTL Klub Híradójának elmondta,

egy éve a kenyér ára jóval alacsonyabb volt Magyarországon, mint a környező országokban. 

Az elmúlt egy évben minden drágult: a lisztárak közel háromszorosára nőttek, nagy mértékben nőttek az energiaárak, nőttek a bérek és a logisztikai költségek is, szerinte ez eredményezte a sokkoló áremelkedést. Ráadásul a kenyér ára októberben várhatóan tovább drágul a liszt ára miatt.

A tej, a sajt és a tojás ára is hazánkban drágult leginkább, 49,5 százalékkal. Az uniós átlag ezzel szemben 19,7 százalék.

A GKI Gazdaságkutató felhívta a figyelmet arra, hogy még a forint inflációjának mértéke sem indokolja az élelmiszerárak ekkora emelkedését. Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, a mérték euróban számolva is magasabb, mint az uniós átlag.

Hornyák József, a Portfolio elemzője úgy látja, több kormányzati intézkedés is hozzájárult az árak drasztikus emelkedéséhez. Ilyen például a kiskereskedelmi szektort sújtó különadó, hiszen a vállalatok igyekeznek átterhelni azt a lakosságra, emellett növelik a drágulást az árstopok is, mivel a nem árstopos termékeken kompenzálják a veszteséget.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |