| Mobile | RSS

Orbán diktatúráját ledönteni kell, nem megreformálni – Szergej Gurijev a Fülke Extrában

VILÁG+szerző

1 PERCmegjelent

2022.09.23. 11:30

Aznap, amikor Putyin mozgósítást rendelt el, azzal az emberrel ültünk le beszélgetni, akinél kevesen értik jobban, hogyan működik egy hibrid rezsim. Videós podcastunk legfrissebb adásából kiderül, milyen is Orbán Viktor diktatúrája, milyen hatással lehet rá a válság, és kollaboráns-e az, aki betagozódik a NER-be.

This article and podcast is available in English here.

Szergej Gurijev a modern diktátorok egyik legjobb ismerője: az Oroszországból emigrált közgazdász hosszú ideje tanulmányozza az úgynevezett spin diktatúrák fejlődését, azt a folyamatot, ahogy a klasszikus félelemdiktátorokat felváltották a világban azok az egyeduralkodók, akik demokratának adják ki magukat, nem tartják rettegésben a társadalmat, cserébe viszont lebontják a rendszer fékeit és ellensúlyait, és korlátlan hatalomra törekednek.

Gurijev és Treisman könyve magyar nyelven Popdiktátorok címen jelenik meg a HVG kiadásában. A kötet itt előrendelhető.

A párizsi Sciences Po kutatója Daniel Treismannel közösen írt könyvet ezekről a modern autokratákról – ennek apropóján beszélgettünk vele közéleti podcastunk, a Fülke videós kiadásában, a Fülke Extrában. A szakértőt a Budapest Forum nyitónapján kaptuk el – éppen akkor, amikor kiderült, Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban.

De eljött-e az a pont, ahol Putyin visszanyúl a régi diktátorok eszközeihez?  Maradhat-e hatalmon Orbán 2030-ig és a Fidesz 2060-ig? Megreformálható-e a NER belülről, és felülkerekedik-e a nyugati világ az autokratákon? Ezekről kérdezte Szergej Gurijevet Nagy Iván László.

fecsego.eu/hvg.360

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |