| Mobile | RSS

Egy hét alatt 12 millió forintot gyűjtöttek levegő- és vízmérésre az akkumulátorgyár ellen tiltakozó győrszentivániak

 2022. szeptember 29.  4 p

BODNÁR ZSUZSA

Újabb akcióval igazolták Győrszentiván lakosai, hogy képesek az életminőségük védelméért közösen kiállni. Az általuk jelentős mértékűnek és zavaró hatásúnak tartott, 400 hektáros ipari beruházás elleni tiltakozás mellett levegő- és talajvízvizsgálatokra indítottak eredményes gyűjtést. A győri ipari park környezetében élő lakosok körében ugyanis az utóbbi években aggasztóan megnőtt a légúti, daganatos és egyéb megbetegedések száma.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, szeptember 19-én békés demonstrációt, majd 20-án lakossági fórumot szervezett a győri ipari park bővítése és a terület zavaró hatású ipari övezetté való minősítése ellen fellépő Szívügyünk Szentiván civil mozgalom

A lakossági fórumon a helyi háziorvosok aggasztó adatokat osztottak meg a légúti, daganatos és egyéb megbetegedések számának növekedéséről. Válaszul Sik Sándor képviselő megnyugtatónak szánt mérési eredményeket olvasott fel a hallgatóságnak; ezekről azonban kiderült, hogy valójában évekkel ezelőtti légszennyezettségi adatokat ismertetett. Nem aratott sikert a hallgatóság körében a képviselőnek az a véleménye sem, hogy mivel Győrszentivánba sokan költöztek az ország különböző részeiből – akár Ózdról is –, a betegek számának növekedését ez is okozhatta.

Dr. Kovács Györgyi Beáta háziorvos a győrszentiváni lakossági fórumon 2022. szeptember 20-án arról beszélt, hogy az utóbbi 7 évben 20 %-kal nőtt a daganatos megbetegedések száma. Fotó: Balogh Dénes

Dr. Dézsi Csaba András, Győr város fideszes polgármestere ugyan nem jelent meg a lakossági fórumon, de a civilek összefogásának és petíciójának köszönhetően bejelentette: két győrszentiváni helyszínen, 2×2 hetes időtartamban a város légszennyezettséget fog méretni. A polgármester ígérete szerint az ipari park bővítése révén befolyó iparűzési adóból később egy telepített mérőkonténert is vásárolnának, amely folyamatos mérést tenne lehetővé.       

Csakhogy a beharangozott mérések részleteivel kapcsolatban hiába nyújtottak be a civilek közérdekű adatigénylést, érdemi választ ebben a témában éppúgy nem kaptak, mint a többi adatigénylésükre, vagy a lakossági fórumon feltett kérdéseikre.               

Ezért a Szívügyünk Szentiván civil mozgalom tagjai úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a sorsukat. Minden évszakban 2-2 hetes mérést és laborvizsgálatot szeretnének megrendelni független, akkreditált cégtől, olyan komponenseket is vizsgálva, amelyeket egy általános mérés nem tartalmaz. Ez a hosszadalmasabb és összetettebb folyamat jelentős költséget jelent, ezért adománygyűjtésbe kezdtek.     

A Szentiváni Öko Szeglet Egyesület tájékoztatása szerint a cél minimum 10 millió forint összegyűjtése volt. A lakossági fórumon támogatást kértek az ott megjelent ezer főnyi résztvevőtől, s ennek nyomán meg is indultak a közzétett bankszámlaszámra az átutalások. Szeptember 24-re pedig adománygyűjtő családi napot is szerveztek, önkéntesek segítségével. A programban szerepelt egy kerékpártúra a tervezett ipari beruházással érintett terület körül, emellett  lehetett lovas kocsin utazni, tűzoltóautót kipróbálni, előadásokat hallgatni. Mindenki a tudása legjavát adta hozzá a rendezvény sikeréhez. Ennek egyértelmű jele volt, hogy négy nappal a meghirdetés után már közel 5 millió forint volt a számlán, mára pedig az összeg meghaladta a 12 millió forintot.

A terület átminősítése és a lakóövezet közelébe tervezett ipari beruházás elleni tiltakozásnak egyre több támogatója van. A civilek nemcsak a helyi háziorvosoknak, de dr. Szijjártó Lászlónak, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete elnökének a véleményét is maguk mellett tudhatják.

Szijjártó László keményen fogalmaz: szerinte a helyi és országos döntéshozók megszegik hivatali esküjüket, ha a lakossági tiltakozást figyelmen kívül hagyva támogatják a területátminősítést Győrszentivánban. A megyei szervezet elnöke azt követeli, hogy a lakosságot érő környezeti károk miatt az ipari beruházás csak a győrszentiváni városrésztől jóval távolabb kaphasson engedélyt. 

Dézsi Csaba András, Győr város fideszes polgármestere azonban nem tartja jogosnak a győrszentivániak viselkedését. Dézsi ma reggel a GyőrPlusz rádió műsorában élő adásban provokátornak nevezte a civileket: az Ugytudjuk.hu tudósítása szerint a polgármester azt mondta, hogy a szentiváni civil csoport vezetői szerinte provokátorok, akik „ebből élnek meg, azért kapják a fizetésüket, hogy izgassák a lakosságot”. A polgármester azt is sérelmezte, hogy a környezetüket és egészségüket féltő civilek saját maguk is méréseket fognak végezni, erre pénzt gyűjtöttek, és nem bíznak az önkormányzati mérésben.

A műsorba aztán betelefonált egy szentiváni férfi, aki magára aggódó apukaként hivatkozott, és azt kérdezte a polgármestertől, hogy a szentiváni civileket miért a médián keresztül pocskondiázza, miért nem ment el inkább a lakossági fórumra. Erre Dézsi őt is leprovokátorozta.

Bodnár Zsuzsa 

Címlapkép: Adománygyűjtés 2022. szeptember 24-én Győrszentivánban (forrás: Szívügyünk Szentiván / Facebook)

fecsego.eu/átlátszó

Leave a Reply 487 megnézve, 1 alkalommal mai nap |