| Mobile | RSS

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL

Legutóbbi DÖNTÉSEK Határozatok

• AB határozat alkotmányos követelmény megállapításáról (III/1423/2022.)
Az ügy tárgya: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. § (2) bekezdése elleni bírói kezdeményezés (kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentés)
Összefoglaló a döntésről: Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. § (2) bekezdésének alkalmazása során az Alaptörvény XVI. cikk (1) és (2) bekezdéseiből fakadó alkotmányos követelmény, hogy az óvodai foglalkozáson való részvétel alóli felmentés mindig csak az adott óvodai nevelési évre szólhat. A felmentésre vonatkozó kérelem annak az évnek az április 15. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti, első alkalommal vagy (korábbi felmentési kérelem esetén) ismételten is előterjeszthető; a felmentésre vonatkozó kérelem nem utasítható el érdemi vizsgálat nélkül, formai okból akkor, ha a szülő a felmentési kérelmét első alkalommal csak annak az évnek az április 15. napjáig terjeszti elő, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti. Az indítványozó bíróság előtt folyamatban lévő eljárásban a felperes négy éves gyermeke felmentését kérte az óvodai foglalkozásokon való részvétel alól arra hivatkozva, hogy a gyermek beilleszkedése nem történt meg. A kormányhivatal a felperes kérelmét a támadott rendelkezés alapján visszautasította. A sérelmezett rendelkezés szerint abban a nevelési évben, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, kizárólag „újabb kérelem” benyújtása esetén vizsgálható érdemben a felmentés lehetősége. A felperes ugyanakkor első alkalommal kérte gyermeke óvodai nevelés alóli felmentését, ezért a kérelem érdemi elbírálásának objektív feltétele hiányzott. Az indítványozó bíró szerint az olyan intézkedés, amely alkotmányos indok nélkül zárja ki az iskolai felkészítő évet megelőző évekre a felmentés lehetőségét, sérti a szülő neveléshez való jogát, és nem biztosítja a gyermek érdekének megfelelő nevelést. Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a támadott rendelkezés puszta nyelvtani értelmezése valóban lehetségessé teszi az oly módon történő értelmezést, amely a gyermek legjobb érdekével, és ezáltal végső soron az Alaptörvénnyel ellentétes értelmezésre vezet. Jelen esetben az Alaptörvénnyel összhangban álló, teleologikus értelmezéssel megállapítható jogalkotói cél nem tekinthető minden kétséget kizáróan felismerhetőnek, hiszen azt sem az alapügy alpereseként eljáró kormányhivatal, sem pedig maga az indítványozó sem ismerte fel. Az Alkotmánybíróság teljes ülése ezért alkotmányos követelményt fogalmazott meg a támadott rendelkezés kapcsán, amelynek lényege, hogy a felmentésre vonatkozó kérelem annak az évnek az április 15. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti, akár első alkalommal, akár ismételten is előterjeszthető.
• AB határozat alkotmányjogi panasz elutasításáról (IV/3620/2021.)
Az ügy tárgya: A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 104. § (1) bekezdés a) pontja elleni alkotmányjogi panasz (közjegyző szolgálatból történő felfüggesztése)
Összefoglaló a döntésről: Az Alkotmánybíróság elutasította a közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 104. § (1) bekezdés a) pontja alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt. Az eljárás alapjául szolgáló ügyben az indítványozó közjegyző-helyettest gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó hatóság közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. A sérelmezett törvényi rendelkezés szerint a közjegyző, közjegyző-helyettes vagy jelölt szolgálatból történő felfüggesztése a törvény erejénél fogva következik be, ha közvádra üldözendő, 3 évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett, szándékos bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara a hivatkozott szabály alapján az indítványozó szolgálati viszonyát felfüggesztette. Az indítványozó alkotmányjogi panaszban kifejtett álláspontja szerint az, hogy a sérelmezett rendelkezés már a gyanúsításhoz a törvény erejénél fogva a szolgálatból történő felfüggesztés jogkövetkezményét fűzi, mérlegelés nélküli, súlyos és aránytalan joghátrány előírásával sérti az ártatlanság vélelmét. Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy az ártatlanság vélelme a bűnösség megállapítása, továbbá a bűnösség megállapításához kapcsolódó jogkövetkezmények tekintetében érvényesül. Az ártatlanság vélelme ezért nem akadálya az eljárás során közbeeső intézkedések megtételének, így például a büntetőeljárás alá vont személy valamely tisztségéből vagy beosztásából való felfüggesztésének. Ezen intézkedések nem érintik az eljárás alá vont személy büntetőjogi felelősségét, és nem minősülnek bűnösséghez kapcsolódó jogkövetkezmény alkalmazásának. Az Alkotmánybíróság tanácsa ezért nem tartotta alaptörvény-ellenesnek a támadott törvényi rendelkezést, és az alkotmányjogi panaszt elutasította.

• AB határozat bírói kezdeményezés elutasításáról (III/1645/2022.)
Az ügy tárgya: Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 1. § (4) bekezdése és 29. § (1) bekezdés 4. pontja elleni bírói kezdeményezés (adóhatóság által foganatosított végrehajtás)
Összefoglaló a döntésről: Az Alkotmánybíróság elutasította az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (Avt.) 1. § (4) bekezdése és 29. § (1) bekezdés 4. pontja alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést. Az indítványozó bíróság álláspontja szerint az Avt. vizsgálni kért rendelkezései generálisan, vagyis a követelés jogcímétől függetlenül lehetővé teszik, hogy az adóhatóságot megillető követeléseket maga az adóhatóság hajtsa végre. Az, hogy az adóhatóság jogcímtől függetlenül jogosult az őt megillető követelés közvetlen végrehajtására, (vagyis nem csupán abban az esetben, ha köztartozást hajt vagy hajtat be, vagy ha hatóságként jár el), az indítványozó bíróság álláspontja szerint a mellérendelt jogalanyok közötti indokolatlan megkülönböztetést jelent, ami a törvény előtti egyenlőség elvébe ütközik és sérti a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot. Az Alkotmánybíróság határozatában kifejtette, hogy a bírósági végrehajtó által foganatosított bírósági végrehajtás és a NAV által foganatosított adóvégrehajtás (a közigazgatási végrehajtás részeként) egymástól eltérő útjai a végrehajtásnak, ezeknek az egyes részletszabályai az adósra a végrehajtás során eltérően hatnak. Nem lehet ezért megállapítani általánosságban, hogy valamely kötelezettség végrehajtásának a végrehajtási törvény vagy az Avt. tárgyi hatály alá rendelése általánosságban az adósra, vagy a végrehajtást kérőre az előnyösebb vagy a hátrányosabb. Előfordulhat az is, hogy az Avt. hatálya alá tartozó kötelezettség végrehajtására irányuló eljárást bírósági végrehajtás útján, a végrehajtási törvény szerint kell folytatni, az Avt. egyes rendelkezései alkalmazása mellett. Az adóhatóságot megillető követelések végrehajtásának az Avt. hatálya alá vonása a határozatban kifejtettek szerint nem jelenti a bírói úthoz való jog vagy a törvény előtt jogegyenlőség sérelmét, és nem valósít meg hátrányos megkülönböztetést az alapvető jogokat illetően, ezért az Alkotmánybíróság tanácsa a bírói kezdeményezést elutasította.

LEGUTÓBBI DÖNTÉSEK (VÉGZÉSEK, PL. ALKOTMÁNYJOGI PANASZ VISSZAUTASÍTÁSA)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/577/2022.)
Az ügy tárgya: A Budapest Környéki Törvényszék 1.Bf.383/2021/8. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (pótmagánvád; hamis vád)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/778/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.II.20.385/2021/13. számú ítélete (házastársi közös vagyon megosztása)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/4090/2021.)
Az ügy tárgya: A Debreceni Ítélőtábla Bpkf.II.523/2021/9. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (szabadságvesztés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelem)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/714/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.I.20.839/2021/5. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (közérdekű adat kiadása)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/5003/2021.)
Az ügy tárgya: A Miskolci Törvényszék 1.Pkf.20.772/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (birtokvédelmi per; perköltség)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/3005/2021.)
Az ügy tárgya: A Veszprémi Törvényszék 3.Bf.136/2021/13/3. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (rágalmazás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/124/2022.)
Az ügy tárgya: A Debreceni Ítélőtábla Bhar.I.444/2021/18. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/2130/2021.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.VI.20.586/2020/7. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (szerződés érvénytelensége)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/3694/2021.)
Az ügy tárgya: Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 20. § (5) bekezdés b) pontja elleni alkotmányjogi panasz (adóügyben hozott közigazgatási határozat)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/3618/2021.)
Az ügy tárgya: A Budapest Környéki Törvényszék 1.Bf.257/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (pótmagánvádló; tájékoztatás tanácsülésről)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/847/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.IV.21.186/2021/5. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértése)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/890/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Kgyk.VII.39.086/2022/8. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (bejelentett gyülekezés megtartásának megtiltása)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/378/2022.)
Az ügy tárgya: A Pesti Központi Kerületi Bíróság 9.Szk.14379/2021/7. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (szigorított védelmi intézkedések megszegése szabálysértés)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/484/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.IV.21.219/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (személyiségvédelmi igény)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/818/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.IV.21.219/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (személyiségvédelmi igény érvényesítése)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/508/2022.)
Az ügy tárgya: A Győri Törvényszék 8.K.700.691/2021/18. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (gondnok zárszámadása, azonnali jogvédelem)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/4888/2021.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.II.20.856/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (birtokbaadás, közút)

• AB végzés határozat kijavításáról (II/3079/2021.)
Az ügy tárgya: Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény egyes rendelkezései elleni utólagos normakontroll indítvány (a környezet és a vízpart védelmére vonatkozó törvényi szabályozás alóli kivételszabályok)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/87/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.II.20.042/2021/9. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (birtokháborítás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/846/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Mfv.II.10.097/2021/5. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (kormánytisztviselői jogviszony jogellenes megszüntetése)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/728/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Kfv. III.45.113/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata, rokkantsági ellátás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/565/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Mfv.IV.10.099/2021/4. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (rendkívüli lemondás jogellenessége; rendkívüli munkavégzésért járó díjazás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1553/2019.)
Az ügy tárgya: A Fővárosi Törvényszék 6.Mf.680071/2019/7. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (hangfelvétel mint bizonyítási eszköz)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1035/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Kfv.IV.37.034/2022/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (tartózkodási engedély kiadása; idegenrendészeti kiutasítás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1032/2022.)
Az ügy tárgya: A Fővárosi Törvényszék 29.K.706.625/2021/14. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (anyanyelvhasználat idegenrendészeti eljárásban)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/287/2022.)
Az ügy tárgya: A Fővárosi Törvényszék 7.K.705.775/2021/8. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (idegenrendészeti kiutasítás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/51/2022.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.II.20.573/2021/3. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (ingatlan-nyilvántartási bejegyzés kiigazítása)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/3593/2021.)
Az ügy tárgya: A Fővárosi Törvényszék 38.K.708.254/2020/11. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (menekültügyi határozat bírósági felülvizsgálata)

BEFOGADOTT ALKOTMÁNYJOGI PANASZOK

• IV/1118/2022.
A befogadás napja: 2022. szeptember 27.
Az ügy tárgya: Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 624/2021. (XI. 11.) Korm. rendelet, az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására vonatkozó részletes szabályokról szóló 626/2021. (XI. 13.) Korm. rendelet, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 41-47. §-a, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 39/2022. (II. 13.) Korm. rendelet, a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes intézkedésekről szóló 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet elleni alkotmányjogi panasz (hatósági üzemanyagár)

• IV/156/2022.
A befogadás napja: 2022. szeptember 27.
Az ügy tárgya: A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény egyes rendelkezései, valamint a Kúria Kfv.III.45.003/2021/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (szolgálati idő elismerése)

KÖVETKEZŐ TESTÜLETI ÜLÉSEK NAPIRENDJE

• Az Alkotmánybíróság október 4-i teljes ülése
• Az Alkotmánybíróság 1. öttagú tanácsának október 4-i ülése
• Az Alkotmánybíróság 2. öttagú tanácsának október 4-i ülése
• Az Alkotmánybíróság 3. öttagú tanácsának október 4-i ülése

A LEGUTÓBB KISZIGNÁLT ÚJ ÜGYEK LISTÁJA

• A legutóbb kiszignált új ügyek listája
Az Alkotmánybíróság a honlapján közzéteszi a legutóbbi 10 napban előadó alkotmánybíróra kiszignált ügyek listáját.

Leave a Reply 479 megnézve, 1 alkalommal mai nap |