| Mobile | RSS

Euronews: Az annexiót elítélő közös államfői nyilatkozatról hiányzik Novák Katalin neve

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2022 okt 2.

Novák Katalin magyar államfő./Kép. parlament.hu

Megosztás

Közép- és Kelet Európa államfői közös nyilatkozatban ítélték el az orosz agressziót és a pénteken bejelentett annexiót, és álltak ki közösen Ukrajna mellett.

A nyilatkozat aláírói közül hiányzik Novák Katalin magyar államfő – írja a Napunk.

A nyilatkozat szövege a következő:

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük: Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét. Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól. Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget. Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

A szlovák államfő hivatalos oldalán elérhető nyilatkozatot aláírta Zuzana Čaputová (Szlovákia köztársasági elnöke), Miloš Zeman (Csehország köztársasági elnöke), Alar Karis (Észtország elnöke), Egils Levits (Lettország elnöke), Gitanas Nauseda (Litvánia elnöke), Stevo Pendarovski (Észak-Macedónia elnöke), Milo Đukanović (Montenegró elnöke), Andrzej Duda (Lengyelország elnöke) és Klaus Iohannis (Románia elnöke).

HVG megkereste a Köztársasági elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, illetve hogy mi az álláspontja az orosz annexióval kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy az uniós álláspont alapján Magyarország nem fogadja el az ukrán területeken tartott népszavazás eredményét, illetve előzetesen jelezte: azt sem fogadja el, ha Oroszország annektálja a megszállt területeket.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |