| Mobile | RSS

Brutális drágulás: Szeged bezárja a közművelődési, kulturális és sportintézményeit a télre

Tízszeresére emelt villanyszámlát kellene kigazdálkodnia az önkormányzatnak jövőre.

Brutális drágulás: Szeged bezárja a közművelődési, kulturális és sportintézményeit a télre
Fotó: MTI/Mohai Balázs

RÖVIDENMA, 18:34

Takarékoskodási intézkedésként közművelődési, kulturális és sportlétesítmények ideiglenes, téli bezárásáról döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester a közgyűlési vita során leszögezte, a város működését, az alapvető közszolgáltatásokat, a bentlakásos szociális intézmények, óvodák, bölcsődék működését, a tömegközlekedést, a közvilágítást biztosítani kell. Elmondta, az önkormányzatok mozgástere rendkívül szűk, szinte valamennyi magyarországi nagyváros ugyanezeket az intézkedéseket hozza meg.

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester az MTI híre szerint elmondta: az intézkedésektől mintegy 1,5 milliárd forint megtakarítást várnak 2023 első negyedévében. Ez lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen önkormányzati dolgozót se kelljen elbocsátani.

A JÖVŐ ÉVI VILLAMOSENERGIA-BESZERZÉSRE AZ ÖNKORMÁNYZAT AZ IDEIHEZ KÉPEST TÍZSZERES AJÁNLATOT KAPOTT

– közölte a politikus, hangsúlyozva, az önkormányzat 30 milliárd forintos éves működési költségvetésből kigazdálkodhatatlan az energiaköltségek 15-17 milliárd forintos emelkedése.

Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője a közmédia tudósítása szerint nem mulasztotta el szorgalmasan felmondani az aktuális kormánypropagandát, miszerint „a baloldal által erőltetett szankciók” miatt kialakuló energiahiány okozza a drágulást.

A döntés alapján Szegeden januárban és februárban zárva tart a többi közt a Nagyszínház, a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Kövér Béla Bábszínház, a Korzó Zeneház, a Belvárosi Mozi, a Móra Ferenc Múzeum valamennyi épülete, december 19-től március 3-ig a Somogyi Könyvtár, január 1-jétől február 15-ig a Kisszínház, valamint januárban az IH Rendezvényközpont is.

A sportlétesítmények közül az idei szezonra ki sem nyit a Városi Műjégpálya, december 19-től február 3-ig bezár a Városi Sportcsarnok és a Sportuszoda, március 3-ig a Tiszavirág Sportuszoda és a gyógyászati részleg kivételével az Anna Fürdő is.

A bölcsődékben és óvodákban az iskolai téli szünethez hasonlóan – a szülői igényekhez igazodva – január 6-ig csak ügyeletet tartanának, három óvodaépületet pedig januárban és februárban bezárnak. Decembertől három hónapon át zárva lesz négy nappali ellátást biztosító idősek klubja is.

A két ünnep közötti időszakra igazgatási szünetet rendelnek el a Polgármesteri Hivatalban, három kirendeltséget pedig két hónapra bezárnak. Több önkormányzati cég egyes telephelyeit is kiürítik.

A városban a szökőkutakat már október 16-án leállították, ötven épület díszkivilágítását pedig januártól lekapcsolják

fecsego.eu//

Leave a Reply 153 megnézve, 2 alkalommal mai nap |