| Mobile | RSS

Meddig él, aki rosszul alszik?

GettyImages-1240393818
Králl Bernarda

KRÁLL BERNARDA

Egy új kutatás szerint alvási korunk döntő lehet az élethossz szempontjából.

Alvás közben nemcsak az agy fut automatikus programon, hanem a pulzusszám és a légzés is eltér a nappali működéstől. Ezek rendellenességei korán előre jelezhetik az egészségi zavart, annál is inkább, mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, tehát általános jóllétünk fontos összetevője.

A rossz alvás a Parkinson-kór egyik első jele is lehet, akár öt-tíz évvel is megelőzheti a többi tünetet. A kórt jelző alvásproblémák megnyilvánulhatnak intenzív álmokban, éjszakai sírásban, fizikai hevességben (falnak ütődések).

Életkurtító ébredések

A Stanford Egyetem amerikai kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint az alvás töredezettsége rossz jel lehet a hosszú élet szempontjából. Ha éjszaka többször és nagyon rövid időre felriadunk, és ezekre reggel nem is emlékszünk, akkor nagyon megrövidítjük az életünk. Ez az ébredés más, mint az a tudatos, amelyet másnap is fel tudunk idézni. 

Emmanuel Mignot alvásszakértő és kollégái mintegy 12 ezer alvási mintázattal foglalkozó tanulmányt elemeztek, amelyek az állkapocs- és lábmozgásokat, a légzést és a pulzusszámot is vizsgálták. Analízisük célja egy adott életkor éjszakai sajátosságainak feltárása volt, gépi tanulás segítségével akarták meghatározni a halálozáshoz legszorosabban kötődő alvási rendellenességeket.

AZ ALVÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT TANULMÁNYOZÁSA ALAPJÁN A KUTATÓK FELÁLLÍTOTTÁK AZ „ALVÁSI KORT”.

Ha például több tucat 55 éves ember alvási jellemzőit vizsgáljuk, és ezeket átlagoljuk, megkapjuk az adott életkor alvási jellemzőit. Ha egy 55 éves ember jó minőségű REM-ciklusokkal mélyen átalussza az éjszakát, az alvási kora csak 45 év lesz. 

Következtetéseik egyrészt nem meglepők, mert saját családunkban is láthatjuk, hogy az emberek különböző életkorban máshogy alszanak, az alvás minőségének változása az öregedés és a rossz egészségi állapot egyik első jele. De az újdonság, hogy az alvási kor mennyire árulkodik az egészségi állapotról – ezt szerencsére meg lehet változtatni, javíthatunk rajta.

Az alvási kor jóslata

A halál időpontjára a kutatók az egyén életkora és az alvási kora közötti különbségekből következtetnek. Ha az alvási kor sok, akár meg is haladja valódi életkorunk, akkor rossz egészségi állapotban lehetünk, de még sincs okunk kétségbeesni: mindig javíthatunk az alvásunkon, ez pedig megfiatalít, kipihentebbé tesz, és hosszabb életet garantál.KAPCSOLÓDÓ

Miért nem tudunk aludni? Most kiderül, milyen álmatlanságban szenved

Miért nem tudunk aludni? Most kiderül, milyen álmatlanságban szenved

Lehet halálos vagy paradox álmatlanságunk is, nagyon nem mindegy, melyiket tapasztaljuk.

Ha mindig ugyanabban az időben ébredünk, és sokat vagyunk szabad levegőn, természetes fényben, kicsit mozgunk is a könnyű vacsora előtt vagy után, akkor biztosan nem lesz nehézségünk az elalvással.

(Borítókép: Andriy Andriyenko / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

fecsego.eu/index

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |