| Mobile | RSS

Washingtonban szólt oda Joe Bidennek Szijjártó Péter

A magyar külügyminiszter szerint a nyugati világnak jelenleg nincsenek valódi vezetői.

14 órája | Szerző: Hecker Flórián

Talán a szokottnál is sűrűbb hete van Szijjártó Péternek, a külgazdasági és külügyminiszter keddtől négynapos külföldi hivatalos látogatásra indult, és terv szerint szombat hajnalban érkezik vissza Magyarországra.

Ezalatt három éjszakát tölt repülőn, 41 órát a levegőben és 31 ezer kilométernél is többet tesz meg.

Eddig megjárta Luxembourgot, ahol az EU energiaminisztereinek találkozója zajlott. Onnan Washington felé vette az irányt, hogy részt vegyen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csúcsán. Csütörtökön Buenos Airesben az EU–Latin-Amerika külügyminiszteri értekezletére hivatalos, aztán pénteken New Yorkban ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Közben több más programon is részt vesz, ezek egyike egy washingtoni vita volt az ukrán háborús helyzetről. Az eseményről most kikerült egy rövid videó a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára.

Ebben Szijjártó Péter egyebek mellett arról beszél, hogy Európában az a meggyőződés, hogy az orosz–ukrán háború megelőzhető vagy elkerülhető lett volna, ha a nyugati világnak lettek volna valódi vezetői. Úgy fogalmazott, hogy bár bizonyítani nem tudja, politikusként kimondhatja, hogy 

amennyiben az Egyesült Államokban a legutóbbi elnökválasztás 2020 novemberében máshogy zárul, akkor ez a háború nem tör ki.

A magyar tárcavezetőnek ez a világos álláspontja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akar beleavatkozni az amerikai belügyekbe. A nyugati világnak jelenleg nincsenek valódi vezetői. Ha most Merkel asszony lenne a német kancellár, biztosra veszem, hogy jobb eséllyel kerültük volna el ezt a háborút

– jegyezte meg.

fecsego.eu/VG

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |