| Mobile | RSS

Ítélt a bíróság a költségvetési csalási ügyben, amelyben az öngyilkos cserdi polgármester is benne volt

A Bogdán László vezetése alatt zajló beruházások több százmilliós költségvetési kárt okoztak, ám az, hogy mindez a szakszerűtlen gazdálkodás vagy valakik törvénytelen haszonszerzésének a következménye, sosem derül már ki.

Szerző
Ungár Tamás írása a Népszavának

Publikálva:2022.10.28. 19:06

Megosztás
Ítélt a bíróság a költségvetési csalási ügyben, amelyben az öngyilkos cserdi polgármester is benne volt
Fotó:Csortos Szabolcs| Forrás:Népszava

A Pécsi Járásbíróság költségvetési csalásért 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte T. T.-t. A jogász végzettségű, középkorú férfit egy évre eltiltották gazdasági társaság vezetésétől. A verdikt a per pénteki előkészítő ülésén született meg, T. T. elismerte bűnösségét, s mivel az ügyészség nem fellebbezett a végzés ellen, az ítélet jogerőssé vált.

Az ítélet szerint Cserdi néhai polgármestere, Bogdán László 2018-ban szerződést kötött T. T. pécsi cégével arról, hogy vállalkozása rendezvényeket tart a baranyai faluban. Ezek a rendezvények nem valósultak meg, az önkormányzat mégis 9,5 millió forint értékben számlát kapott T. T. cégétől.

A polgármester a számlák befogadásával vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak, s ehhez a vádlott szándékos segítséget nyújtott.

Bogdán Lászlót az ügyben már nem lehet megkérdezni, hiszen a faluját 14 éven át vezető, független polgármester 2020. július 14-én megölte magát. Már akkor sokan feltételezték, hogy a 46 esztendős Bogdán László az őt fenyegető büntetőeljárások hatására vetett véget életének. A polgármester népszerű kisebbségi politikus volt, mivel a 400 lelkes, többségében romák lakta Cserdiben számos sikert ért el. Közfoglalkoztatási programokkal és falubeli sorstársainak meggyőzésével elérte, hogy az addig állástalan cigányok munkát vállaljanak. Cserdiben szinte megszűnt a bűnözés, s javult a gyerekek tanulmányi eredménye.

Öngyilkos lett Bogdán László

Cserdiben kedden megállt az élet.

A számos kitüntetést kiérdemlő Bogdán László terve az volt, hogy épüljön meg a faluban egy, a környékbeli őstermelők zöldségét feldolgozó hűtőház. Ehhez a falu pályázaton nyert 300 millió forintot, ám a beruházás 2020-ban félkész állapotig jutva leállt, pedig a támogatás 80 százalékát már elköltötték. Cserdi egy kerékpárútra is kapott 265 milliót, ezt pénzt azonban az önkormányzat másra fordította.

A két ügyben nyomozás indult. A hűtőház esetében nem találtak bűncselekményre utaló jeleket, a kerékpárút dolgában viszont költségvetési csalás gyanújával folyt a vizsgálat. Utóbbit 2022 áprilisában Bogdán László halála miatt zárták le. Ebből arra következtethetünk, hogy a nyomozóhatóság a polgármestert látta felelősnek,

az azonban sosem merült fel, hogy az eltűnt pénzek a polgármestert gazdagították volna.

Ami biztos: Bogdán László faluvezetősége idején, a Cserdiben zajló beruházások több százmilliós költségvetési kárt okoztak, ám az, hogy mindez a szakszerűtlen gazdálkodás vagy valakik törvénytelen haszonszerzésének a következménye, sosem derül már ki.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 2 alkalommal mai nap |