| Mobile | RSS

NAGYVILÁG Így veri át Amerika Európát: a szankciók ellenére tovább veszik az orosz olajat

ORIGO2022.11.02. 21:57

Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államok képviseli legvehemensebben az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciós politikát, a The Wall Street Journalon megjelent oknyomozó riport egyértelműen bizonyítja, hogy Amerika saját maga számára meghagyta a kiskaput. Így miközben az Európai Unió arra készül, hogy teljes mértékben elvágja magát az orosz energiahordozóktól, addig a szankció szövegében hagyott kiskapunak köszönhetően az Egyesült Államok továbbra is zavartalanul importálja az orosz olajat a saját piacára – írja a hirado.hu.

Március óta közel 5 millió hordó, orosz kőolajból származó kőolajterméket importáltak az Egyesült Államokba, amelyből 2,5 millió hordó gázolaj volt – derült ki a The Wall Street Journal oknyomozó riportjából. Az Amerikai Kőolaj Intézet becslése alapján2,5 MILLIÓ HORDÓ GÁZOLAJBÓL 7 MILLIÓ AUTÓ TANKJÁT LEHET TELJES MEGTÖLTENI.

A riport tanúsága szerint az orosz olajra kivetett amerikai szankciók nem jelentenek akadályt abban, hogy az orosz kőolajból, de az USÁ-n kívül végzett finomítás során létrejött termékeket az amerikai piacokon értékesítsték.

A lap adatgyűjtéséből egyértelműen látható, hogyAZ OROSZORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ KŐOLAJSZÁLLÍTMÁNYOK A LUKOIL VÁLLALAT SZICÍLIAI KŐOALJFINOMÍTÓJÁBA ÉRKEZNEK, AHONNAN A FINOMÍTÁSI ELJÁRÁST KŐVETŐEN – TÖBBEK KÖZÖTT – AZ EXXON MOBIL AMERIKAI OLAJ-ÉS GÁZVÁLLALAT TÁROLÓIBA SZÁLLÍTJÁK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA.

A riport tanúsága szerint a Lukoil tevékenysége egyáltalán nem lehet láthatatlan, mivel a vállalat szicíliai olajfinomítója Olaszország második legnagyobb ilyen létesítménye, európai szinten pedig az ötödik legnagyobb olajfinomítónak számít.

Ahogy arra az oknyomozás is rámutatott, az orosz olaj amerikai értékesítését az a régóta bevett üzleti gyakorlat teszi lehetővé, amely alapjánA FINOMÍTOTT OLAJ SZÁRMAZÁSI HELYE MEGVÁLTOZTATHATÓ ARRA AZ ORSZÁGRA, AHOL A NYERSOLAJON ELVÉGEZTÉK A FINOMÍTÁSI ELJÁRÁST.Ennek értelmében tehát az Amerikai autósok által használt, de Szicíliában fiomított orosz nyersolajból származó üzemanyag már olasznak minősül.

A The Wall Street Journal felidézte, hogy az Amerikai Egyesült Államok február végén vetett ki szankciókat az orosz kőolajra, valamint az abból készült termékekre azzal az indoklással, hogy megbüntesse Oroszországot az Ukrajna ellen indított invázió miatt. A szankciók kiterjedtek az orosz oligarchákra is, akiket az amerikai vezetés Vlagyimir Putyinhoz közel állónak minősített. Így történhetett, hogy amíg az orosz állami tulajdonú Rosnaft olajipari vállalat az amerikai szankciók hatálya alá került, addig a Lukoil kimaradt a tiltott kereskedelmi partnerek köréből. Továbbá a riport arra is felhívta a figyelmet, hogyA LUKOIL TOVÁBBRA IS JELEN VAN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, ÉS TÖBB MINT TIZENEGY ÁLLAMBAN ÜZEMELTET BENZINKUTAKAT.

Színtiszta orosz kőolajból tankolhatnak Amerikában

A Vortexa árukövető cég adatai alapján az is kiderült, hogy amíg az ukrajnai háború kitörése előtt a Lukoil szicíliai olajfinomítója tizenöt különböző országból importálta a nyersolajat és csupán 30 százalékban Oroszországból, addigÁPRILISRA AZ OROSZ NYERSANYAG ARÁNYA 93-RA EMELKEDETT.
Ahogy arra a riport emlékeztetett, az orosz nyersanyag túlsúlya szintén a nyugati szankcióknak köszönhető. Az Európai Unió ugyanis megtiltotta a banki hitelezést az orosz vállalatok számára, így a Lukoil javarészt a hazai, oroszországi pénzügyi rendszeren keresztül tudja bonyolítani a beszerzést.

Mindkét fél hallgat

Az orosz olajból készült termékek a Wall Street Journal megfigyelése alapján legalább 7 különböző felvásárlóhoz érkeznek legkevesebb 13 különböző helyszínre az Egyesült Államok-szerte. Habár a szállítólevelek nem minden esetben tüntetik fel a vásárlót, a riportból világosan látszik, hogyAZ OROSZ SZÁRMAZÁSÚ TERMÉKEK LEGNAGYOBB MENNYISÉGBEN AZ EXXON MOBIL BAYTOWNI KIKÖTŐJÉBE ÉRKEZTEK, TEXASBA.Ennek közelében található a Magellan Midstream Partners egyik állomása, akik az Exxon termékeinek szállítását és elosztását látják el az amerikai piacokon. Ezek mellett mintegy háromszázezer, orosz kőolajból finomított olajtermék érkezett az Exxon Mobil New Jerseyben lévő termináljába is.

A hatalmas mennyiségű orosz szállítmányok kapcsán a lap megkereste a vállalatot, akik azonban közölték, hogy minden téren eleget tesznek az Oroszországgal szemben kivetett amerikai szankcióknak.AZ EXXON TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT AZ ÁLTALUK IMPORTÁLT OLAJTERMÉKEK OLASZORSZÁGBÓL SZÁRMAZNAK.
A Wall Street Jourlnalnak az ügyben küldött megkeresésre sem az amerikai szankciók által sújtott és orosz kőolajat szállító legnagyobb orosz hajózási vállalat, a Sovocomflot, sem pedig az Egyesült Államok államkincstára nem válaszolt, amely egyébiránt azért felelős, hogy betartassa a kivetett kereskedelmi tiltásokat.

(A címlapi kép illusztráció!

fecsego.eu//

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |