| Mobile | RSS

A CIA is beszáll, feltámasztanák a mamutokat

Érdekli az amerikai államot, hogy mi sül ki a dologból, ezért befektetőcégén keresztül támogatja a mamutok feltámasztását.

Az Egyesült Államok központi hírszerző ügynöksége – a CIA – befektetőcégén, az In-Q-Telen keresztül támogatja a Colossal Biosciences biotechnológiai cég kutatásait. A texasi cég célkitűzése, hogy kihalt állatokat élesszen újra megmaradt DNS-ük alapján, amivel eddig nagy sajtóvisszhangot keltettek.

A Colossal egyik célja, hogy „ismét mamutok léptei dübörögjenek a tundrán”. Hasonló logika alapján beszálltak a harmincas években kihalt erszényes farkas feltámasztására szervezett ausztrál programba is.

Az In-Q-Tel közleményéből kiderült, hogy az amerikai hírszerzőket igazából nem is a nagy szőrös ősállatok érdeklik, hanem a DNS rekonstrukciójának technológiája. Ennek lényege, hogy a kihalt állatok örökítőanyagának hiányait megpróbálják egy genetikailag közel álló, rokon faj génjeivel kipótolni és változatossá tenni. A munka végeredménye így inkább lesz mamutgénekkel hidegtűrővé alakított elefánt, mint igazi mamut – a kihalt állat feltámadásának élményét ettől függetlenül átélhetővé tennék.

A befektetőcég közleményéből az is kiderül, hogy a cél, hogy az amerikai állam tisztán lásson a génszerkesztés technikai lehetőségeit és etikai kérdéseit illetően, és legyen némi lépéselőnye a területen.

A Colossal Biosciences kritikusai szerint viszont nincs értelme állatokat úgy feltámasztani, hogy már nem létezik az élőhelyük, az erre fordított pénzt érdemes inkább még élő állatfajok megóvására fordítani.

fecsego.eu/a hét hírei

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |