| Mobile | RSS

Árstop: máris pontosított a Miniszterelnökség/////Price stop: the Prime Minister’s Office has already clarified


Startlap Bubba Trending2022. november 09.Nincs terítéken a vasárnapi boltzár; brutálisan emelkedtek az energiaárak; tovább drágul a kenyér; kollégiumok zárnak be; Mészáros Lőrinc beszáll az energiakereskedelembe. Rezsihírek a Sartlapon.  

Tojás, sárgarépa az élelmiszerbolt kasszaszalagán.

 Getty Images[/caption]

Árstop

Várható volt, hogy a szerdai Kormányinfón konkrétan megnevezik a korábban már beharangozott, újabb árstopos termékeket. Így is történt, Gulyás Gergely bejelentette: december 31-éig ársapkát kap a friss tojás és az étkezési burgonya. E termékeket néhány nap múlva már nem lehet drágábban adni a 2022. szeptember 30-ai bruttó kiskereskedelmi árnál. Ez azt jelenti, hogy a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb a jelenlegi árnál. Gulyás Gergely ugyan azt mondta, az árstop az M-es méretű tojásra vonatkozik, picivel később a Miniszerelnökség pontosított: minden méretű tojás hatósági áras lesz.

A miniszter szerint az árstop nem okoz országos méretű áruhiányt, de helyenként néha előfordulhat. (Arról nem esett szó a Kormányinfón, hogy egyes vélemények szerint a megnövekedett betárolási költség miatt karácsony után eltűnhet a magyar krumpli a polcokról.) Az is elhangzott, hogy a kormány egyelőre nem tervezi az árstopos termékek körét bővíteni, mint ahogy a vasárnapi boltzár bevezetése sem került szóba a keddi ülésen.

Energia

Rekord mértékű, 21,1 százalék volt az infláció októberben. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A KSH kimutatása szerint háztartási energia 64,4 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121,0, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt.

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány a rezsivel kapcsolatban azt a döntést hozta, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet 2023-ban a lakosság számára. De mivel ennek költsége továbbra is növekszik, a kormány extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, aminek az adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert.

Az Energiahivatal ugyanakkor igyekszik a pozitív oldalát megmutatni a rezsisokknak. Amíg októberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások Európában az egyik legalacsonyabb áron juthattak földgázhoz és villamos energiához – közölte az Energie-Control Austriával közös nemzetközi ár-összehasonító vizsgálata alapján a MEKH szerdán.HIRDETÉS

Fotó: Getty Images

Kiemelték: a magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek. A nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás évi 2523 kilowattóra (kWh) esetén a második legolcsóbb árat (9,17 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,56 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz a múlt hónapban Magyarországon volt a legolcsóbb – írták. Átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurocent/kWh). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Kenyér

Csak fokozatosan mernek emelni a pékségek és nem látják a végét – írja körképében a Forbes. Nem elég, hogy ez elmúlt időszak nehézségei, a covid-mizéria, majd az orosz-ukrán háború kitörése jelentősen megnyomta az alapanyagárakat és a szállítási díjakat, a rezsiárak emelkedése a végletekig megnehezíti ennek az energiaigényes ágazatnak a dolgát – olvasható a cikkben. A lap kisebb és nagyobb pékségeket kérdezett a rezsiszámlájukról és arról, hogyan építik be kenyerük árába az emelkedő költségeiket.

Kollégiumok

Több egyetemen teljesen átírták a vizsgaidőszak rendjét az elszállt rezsiköltségek miatt: van, ahol három hétre lezárják az oktatási épületek nagy részét, így csak minden ötödik tantermet lehet majd használni vizsgáztatásra, máshol úgy döntöttek, hogy az egyébként is fűtött gyakorlóiskolákban és kollégiumokban tartják majd meg az írásbeliket és a szóbeliket – írja az Eduline. Az online oktatástól azonban láthatóan ódzkodnak a felsőoktatási intézmények.

Aki nem fizet

Mire számíthat, aki nem tudja fizetni a rezsit? – teszi fel a kérdést a hvg.hu. Miközben évtizedes rekordokat döntöget az infláció, még a rezsiemelés réme is bizonytalanságba taszítja a magyar háztartásokat – írják. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon mi lesz, ha nem tudják fizetni a rezsiszámlákat? A cikk lépésről lépésre bemutatja a folyamatot és a kockázatokat, illetve egy kevéssé ismert fogódzkodót, amellyel 20 százalékkal is csökkenthetjük a rezsiszámláinkat.

MVM Next

Az MVM Next megkezdte az augusztus 1. óta egyetemes szolgáltatásra már nem jogosult, úgynevezett végső menedékes ellátás december 31-i megszűnésével kapcsolatos teendőkről szóló tájékoztató levelek kiküldését – tájékoztat az MTI. Az érintettek november végéig nyilatkozhatnak az MVM Next online felületén arról, hogy jövő év elejétől milyen módon kívánják energiaellátásukat biztosítani – jelentette be szerdai közleményében a társaság. Nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik szeretnék tudatosan kezelni energiabeszerzéseiket, javasolt még november végéig megkötni a versenypiaci szerződést akár az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel, akár más energiaszolgáltatóval.

OTP

Getty Images

A mának élést felváltja a tudatosabb tervezés, egy év alatt húsz százalékkal, 40-ről 48 százalékra emelkedett a pénzpiaci megtakarításokkal rendelkezők aránya – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a pénzintézet legújabb öngondoskodási felmérését bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Magyarázatképpen hozzáfűzte: a válságra az emberek részben spórolással, részben a megtakarításaik növelésével reagáltak, így készülnek fel a következő hónapok nehézségeire – idézi az MTI.

Megnőtt a népszerűsége az életbiztosításoknak, az egészségpénztári befizetéseknek és az egészségbiztosítási termékeknek, ami a biztonságra való törekvést mutatja – jegyezte meg. A pénzintézet öngondoskodási indexe “példátlan módon”, 3 ponttal 37-re emelkedett stagnálást követően – ismertette vezérigazgató-helyettes. Ennek a hátterében a megtakarítások növekedésén túl például az energiával és a benzinnel való spórlás is megtalálható – fűzte hozzá. Jelezte továbbá, hogy a kutatásban részt vevők 95 százaléka változtatott fogyasztási szokásain, 37 százalék kisebb mértékben, 26 százalék nagyon jelentősen csökkentette kiadásait.

Mészáros

Most, hogy az egekben van a gáz ára, Mészáros Lőrinc elérkezettnek látta az időt, hogy beszálljon az energiakereskedelembe. Magyarország leggazdagabb embere akvizíció útján érkezik meg a piacra, a Central Energy Trade Kft.-t vásárolja fel. A Mészáros Csoport közleményében termelővállalataik kiszámítható és stabil energiaellátásának szükségességével indokolta a lépést.

fecsego.eu/startlap vásárlás

Price stop: the Prime Minister’s Office has already clarified
November 10, 2022 | comment | Constitutional Court, Current news, events, Court of the European Union, Court/Prosecutor’s Office/Szeged Jury, Profiles/boulevard, EU Press Room, European Union Council of the European Union, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chatting news, Consumer protection, editor-in-chief’s blog, Public life, Culture, Hungarian Helsinki Committee, Szeged Tribunal, Science/economy, White House

Startpage Bubba Trending2022. November 09. Sunday closing is not on the menu; energy prices have risen brutally; bread continues to become more expensive; dormitories close; Lőrinc Mészáros enters the energy trade. Directing news on Sartlap.

Eggs, carrots on the grocery store checkout line.
Getty Images[/caption]

Price stop
It was expected that the previously announced, new price-stop products would be specifically named in Wednesday’s Government Information. And so it happened, Gergely Gulyás announced: until December 31st, fresh eggs and table potatoes will receive a price cap. After a few days, these products cannot be sold more expensive than the gross retail price on September 30, 2022. This means that the price of eggs will be 25 percent lower and that of potatoes 10 percent lower than the current price. Although Gergely Gulyás said that the price cap applies to M-sized eggs, a little later the Ministry of Construction clarified: all sizes of eggs will be at official prices.

According to the minister, the price cap does not cause a nationwide shortage of goods, but it can sometimes occur in some places. (Kormányinfo did not mention that, according to some opinions, Hungarian potatoes may disappear from the shelves after Christmas due to the increased storage costs.) It was also said that the government does not plan to expand the range of price-stopped products for the time being, as well as the introduction of Sunday store closures was discussed at Tuesday’s meeting.

Energy
Inflation was a record 21.1 percent in October. Over the past year, household energy and food prices have risen the most. According to the KSH report, the price of household energy rose by 64.4 percent. Within this, the price of piped gas increased by 121.0 percent, that of firewood by 57.7 percent, that of bottled gas by 51.1 percent, and that of electricity by 28.6 percent.

On Wednesday’s Kormányinfon, Gergely Gulyás Gulyás, the Minister in charge of the Prime Minister’s Office, announced that the government has made the decision regarding utilities that the system usage fee cannot increase in 2023 for the population. But since the cost of this continues to increase, the government imposes an extra profit tax on the power plants that provide balancing services, the tax rate of which will be 13 percent in 2022 and 10 percent in 2023, thus the budget will earn HUF 40-40 billion this year and next. .

At the same time, the Energy Agency tries to show the positive side of utility bills. While utility costs burdened by households rose significantly in several European capitals in October, Hungarian households with a defined annual average consumption were able to get natural gas and electricity at one of the lowest prices in Europe, MEKH announced on Wednesday based on an international price comparison study with Energie-Control Austria. ADVERTISEMENT

Photo: Getty Images
It was highlighted: the electricity costs of Hungarian consumers did not rise in October either. According to the results of the international price comparison, Hungarian consumers paid the second cheapest price (9.17 eurocents/kWh) for electricity in the case of an average annual consumption of 2,523 kilowatt hours (kWh) in the utility-protected price category. Households that consume 20 percent more than the specified annual average consumption were able to get electricity at a price of 10.56 eurocents/kWh, which is also the second cheapest price in Europe.

Natural gas, which can be purchased at a reduced utility price, was the cheapest in Hungary last month, they wrote. In the case of average consumption (63,645 megajoules), Hungarian consumers still paid the lowest price for natural gas (2.52 eurocents/kWh). In the case of consumption exceeding the average by 20 percent, Hungarian households received natural gas at a price of 5.12 eurocents/kWh, which is the second most favorable price in European comparison.

Bread
The bakeries only dare to increase gradually and do not see the end, writes Forbes in its overview. It is not enough that the difficulties of this past period, the covid misery, and then the outbreak of the Russian-Ukrainian war significantly depressed the prices of raw materials and transport fees, the increase in utility prices makes the work of this energy-demanding sector extremely difficult, the article reads. The paper asked small and large bakeries about their utility bills and how they incorporate rising costs into the price of their bread.

Dormitories
At several universities, the order of the examination period has been completely rewritten due to the skyrocketing overhead costs: there are places where most of the educational buildings will be closed for three weeks, so only every fifth classroom will be able to be used for examinations, in other places it has been decided to hold the exams in training schools and dormitories that are already heated written and oral ones – he writes

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |