| Mobile | RSS

Európai Parlament hírei/A parlament vissza akarja szorítani a külföldi állami támogatásokat

Világ 2022-11-08 – 14:05 

Szabályokat fogadott el a parlament az EU-ban működő cégeknek nyújtott piactorzító külföldi támogatások ellensúlyozására.

Be- és kirakodási művelet konténerhajó
Az EU nyitott gazdaság, de meg kell védenie magát a külföldi támogatások torzító hatásától _AdobeStock_Idanupong 

A vállalkozások állami finanszírozása világszerte növekszik, különösen Kína globális gazdaságban betöltött szerepének növekedése miatt.

A külföldi támogatások torzító hatást gyakorolhatnak a versenypiacokra. A Parlament azt szeretné, ha az Európai Bizottság felhatalmazást kapna arra, hogy kivizsgálja és ellensúlyozza a piactorzító hatású külföldi támogatásokat olyan cégeknek, amelyek uniós vállalkozások felvásárlására vagy uniós közbeszerzésekben való részvételre készülnek.

A külföldi támogatásokat tág értelemben úgy határozhatjuk meg, mint azokat, amelyeket a kormány a területén vagy joghatóságán kívül eső cégnek nyújt. Az EU egyre inkább tudatában van az egységes piac lehetséges torzulásainak és a támogatások által teremtett egyenlőtlen versenyfeltételeknek.

Az új jogszabály célja, hogy az esélyegyenlőség megteremtésével tisztességes versenyt biztosítson az EU-piacon tevékenykedő cégek között.

Olvasson többet az EU kereskedelmi védelmi eszközeiről

Igazságosabb külföldi finanszírozás


„Ha a külföldi vállalatok át akarják venni az irányítást az európai vállalatok felett, vagy részt akarnak venni az európai közbeszerzéseken, az Európai Bizottságnak biztosítania kell, hogy hasonló feltételek mellett működjenek, mint az európai cégek, amelyeknek be kell tartaniuk a szigorú állami támogatási rendszert” – mondta Christophe Hansen (EPP). , Luxemburg), aki a parlamenten keresztül irányítja a jogszabályokat.

Az új szabályok lehetővé tennék a Bizottság számára, hogy kivizsgálja és enyhítse a külföldi támogatások hatását, amelyek külföldi tőkeinjekciók, kölcsönök, adókedvezmények, adómentességek és adósságelengedés formájában jelentkezhetnek. Lehetővé tennék azt is, hogy a Bizottság megvizsgálja a külföldi támogatásokat egyesülések és felvásárlások, valamint az EU-n kívüli kormányok támogatását igénylő nagy közbeszerzési eljárások során, mivel az ajánlattevőnek be kell jelentenie a külső pénzügyi hozzájárulásokat.

„Végre betöltjük ezt a régóta fennálló szabályozási hiányt, és újabb lépést teszünk a nyitott, de tisztességes piac felé” – mondta Hansen.

Az EU különösen nyitott gazdaság. A világ egyik legnagyobb kereskedelmi tömbje a globális kereskedelem 16%-ával. A számok azt mutatják, hogy a globális közvetlen külföldi befektetések áramlása tavaly a világjárvány előtti szint fölé emelkedett, és a közvetlen külföldi befektetések legnagyobb forrásai az Egyesült Államokból, Németországból, Japánból és Kínából származtak.

Fedezzen fel további tényeket és számadatokat az EU világkereskedelemben elfoglalt helyzetéről

A Bizottság 2021 májusában rendeletjavaslatot tett közzé az EU egységes piacát torzító hatású külföldi támogatások kezelésére. A Parlament 2022 májusában fogadta el álláspontját , majd megállapodásra jutott a Tanáccsal.

A parlamenti képviselők 2022 novemberében vitatták meg és hagyták jóvá a megállapodást .

fecsego.eu///Európai Parlament

Európai Parlament
Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |