| Mobile | RSS

A vásárhelyiektől elvett pénzen jótékonykodna Márki-Zay Péter

Vásárhely

Promenad242022. november 12.

Amit az egyik vásárhelyitől elvesz, azt a pénzt adná a másiknak az önkormányzat. Hiába a 2 milliárd forint szabadon felhasználható forrás, az a jelek szerint látványberuházásokra és jutalmakra kell. Új lakossági adókat vetne ki Márki-Zay Péter.

Új adók bevezetését tervezi Hódmezővásárhely polgármestere. Hiába van Márki-Zay Péter saját bevallása szerint 2 milliárd forint szabadon felhasználható pénze az önkormányzatnak, a városvezető négyféle új adónemet javasol megfontolásra a közgyűlésnek a testület november 17-i ülésén.

Építményadó jöhet a lakosoknak vagy/és a vállalkozásoknak, s kivethetik a kommunális és/vagy a földadót is a megyei jogú városban, mert ezek szerint a 2 milliárd forint olyan fontos beruházásokra kell, mint:

  • a mártélyi tanösvény (pallósor, kilátók) felújítása,
  • műanyag „jégpálya” vásárlása,
  • a torony szépítgetése,
  • szökőkút, díszburkolat építgetése
  • vagy éppen az év végi jutalomosztás a városházán.

Jótékonyság Márki-Zay módra: egyik vásárhelyitől elveszi, a másiknak odaadná…

Márki-Zay a napokban a városházi propagandamédiának – apropó, nagyon úgy tűnik, arra is mindig jut valahogy mintegy százmillió évente… – kinyilatkoztatta, a legvalószínűbbnek a földadó bevezetését tartja. Szavai szerint 2 hektár felett kellene majd fizetniük a földjeiket bérbeadóknak, hektáronként közel 10 ezer forintot (de az is lehet, hogy 3 hektár felett, vagy talán 4 hektár felett – mutatta be a rá jellemző parttalan ötletelést). Az új lakossági adót, azaz sarcot azzal próbálja előre eladhatóvá tenni, hogy megígérte, abból nyújtanának rezsitámogatást a vásárhelyieknek. Majd, tavasztól, állítólag. Annak, aki – a város által majd meghatározott jövedelemhatár szerint – rászorulónak lesz tekinthető, igazolni tudja a rezsinövekményét, és pályázik. No, ha ez kicsit érthetetlen és követhetetlen, az nem véletlen, mert a részleteket még a polgármesternek sem sikerült világosan összeraknia a lakájmédia langymelegen alákérdezős interjújában…

Márki-Zay okfejtése így is érdekes: a földadóból 40 millió forint körüli bevételt vár az első félévben, ami kevesebb, mint amennyit a város a mártélyi tanösvény rendbetételére költ. Könnyedén elkerülhetné tehát az új adó kivetését az önkormányzat, ha legalább csak egy évvel elhalasztaná a pallósor és a kilátók felújítását. Persze már önmagában is izgalmas kérdés, miért kell 40 millió forintra adót kivetni ott, ahol 2 milliárd forint szabadon felhasználható pénz pihen a számlán!

Lojalitási teszt a frakciótagoknak?

A polgármester egyébként elszólta magát, mert az interjúban arra is utalt, hogy az új lakossági adó(k) bevezetéséhez 8 szavazat szükséges a közgyűlésben. Nagyon úgy tűnik, Márki-Zay a földadó kivetésével egyfajta lojalitási teszt elé akarja állítani saját frakciójának három tagját, Kis Andreát, Krupiczer Ferencet és Otlokán Mihályt. Azt a három képviselőt, akik az utóbbi néhány ülésen a válság kapcsán több szakmai, szociális jellegű kérdésben, illetve például a városházi dolgozók elbocsátásának ügyében látványosan önálló véleményt, álláspontot fogalmaztak meg, s annak megfelelően is voksoltak. Kíváncsian várjuk, vajon a vásárhelyi lakosságra kivetendő adót/sarcot ezúttal támogatják-e.

A polgármester két éve erőlteti már a földadót

Végezetül érdemes és fontos megjegyezni, Márki-Zay Péternek nem ez az első kísérlete a földadó vásárhelyi bevezetésére (erről szóló összes cikkünk ITT elérhető). Emlékezetes, két éve, 2020 őszén a polgármester már döntött a földadó kivetéséről, s hektáronként akkor 6 ezer forintot akart fizettetni a vásárhelyiekkel. Akciója akkor komoly felháborodást keltett a gazdák, a gazdálkodók, a mezőgazdaságból élők körében. A vásárhelyieket a kormány mentette meg Márki-Zay földadójától, a kabinet a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben felfüggesztette az új helyi adó kivetésének lehetőségét, így a polgármester sem 2021-ben, sem 2022-ben nem tudta megsarcolni az itt élőket.

Illusztráció: Pixabay.com

fecsego.eu//

Leave a Reply 74 megnézve, 3 alkalommal mai nap |