< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Megölhették a kis trónörökösöket: II. Erzsébet nem hagyta, utódja mégis engedélyezheti a vizsgálatotValóban megölhették a kis trónörökösöket? Most kivizsgálhatják az ügyet.

| Mobile | RSS

Megölhették a kis trónörökösöket: II. Erzsébet nem hagyta, utódja mégis engedélyezheti a vizsgálatotValóban megölhették a kis trónörökösöket? Most kivizsgálhatják az ügyet.

GettyImages-1243698061

Csupán néhány hét telt el azóta, hogy II. Erzsébet királynőtől végső búcsút vettek alattvalói és családja. Noha ő ellenezte, hogy egy, a család múltját érintő sötét titkot megvizsgáljanak, utódja, III. Károly király engedélyével ez most mégis megvalósulhat, mint arról Tracy Borman, a Historic Royal Palaces szervezet kurátora beszámolt.

A bizonyos sötét titok egy gyilkosság. Gyerekgyilkosság, amelyre még évszázadokkal ezelőtt, a 15. században kerülhetett sor. A gyermekek IV. Eduárd fiai voltak, akik apjuk 1483-ban történt halála után az ő testvére, III. Richárd felügyelete alá kerültek. Nem túl megbízható kezekbe, ugyanis ő mindig is magának akarta a trónt. Akkor, amikor még glouchesteri herceg volt, elérte, hogy IV. Eduárd házasságát érvénytelenítsék, ezáltal pedig gyermekei is törvénytelenek lettek.

Megölték a trónörökösöket?

Miután a gyerekek hozzá kerültek, a fennmaradt legenda szerint III. Richárd a Towerbe záratta a 12 éves V. Eduárdot és a 9 éves Richárd herceget. A szívtelen tettet követően senki sem látta többé a két gyermeket. Nemhiába feltételezik, hogy III. Richárd megölette őket, 1483-ban pedig királlyá koronázták.

GettyImages-499007046

Fotó: duncan1890 / Getty Images Hungary

Az 1600-as években a Towernél két gyermek csontjaira bukkantak, ám azóta sem bizonyos, hogy ezek a csontok kikhez tartoznak, és esetleg a két királyi sarj földi maradványai-e. Miután azonban Shakespeare megírta a III. Richárd című művét, a nép ajkán szárnyra kapott a legenda, hogy a király megölette a gyermekeket.

A Towernél talált gyermeki maradványokat jelenleg a Westminster-apátságban őrzik két urnában, és csak királyi engedéllyel vizsgálhatók meg. II. Erzsébet királynő ezt soha nem engedte, ahogyan az anglikán egyház és a miniszterek sem helyeselték volna az ügy felgöngyölítését.

Ám III. Károly király mégis engedélyt adhat a csontok vizsgálatára. Szénizotópos kormeghatározás és DNS-vizsgálatok után fény derülhet rá, hogy a két gyermeki maradvány valóban V. Eduárdé és Richárd hercegé-e, és egyúttal arra is, hogy gyilkosság áldozatai lettek-e.

Lehet, hogy nem ölette meg a gyerekeket?

Bár a gyerekgyilkosság legendája él, és a lehetősége fennáll, egyes történelemkutatók szerint ezt csupán a Tudor-ház terjesztette el. Azt mondják, hogy bizonyítható, hogy III. Richárd nem záratta a Towerbe, és különösen nem ölette meg a gyermekeket. V. Eduárdot szerintük Devon megyébe vitette, ahol álnéven élhetett tovább. Elméletük nem tér ki Richárd herceg sorsára, de arra igen, hogy a korábbi királyné, Elizabeth Woodwell valószínűleg III. Richárd szövetségese lett.

Bárhogy is történt, III. Károly király engedélyével most fellibbenhet a fátyol a királyi család sötét titkáról. Úgy véli, jó lenne, ha egyszer és mindenkorra kiderülne, hogyan haltak meg a királyi sarjak.

VIII. Henrik feleségei

Mindenki számára ismeretes, hogy VIII. Henriket feleséggyilkos királynak is szokták nevezni, hiszen több feleségét is megölette. Vajon hogy nézne ki ma hat felesége? Készült erről egy remek képsorozat.Hogy nézne ki ma VIII. Henrik és hat felesége? Lenyűgöző képeken mutatja meg a grafikus

fecsego.eu/Femina

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |