< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Sport, White House / Blog article: „Nem ért sokat a magyarsága a Liu tesóknak”, „prolihergelés” „furcsa csönd” – így reagált a közélet a Liu fivérek országváltására

| Mobile | RSS

„Nem ért sokat a magyarsága a Liu tesóknak”, „prolihergelés” „furcsa csönd” – így reagált a közélet a Liu fivérek országváltására

2022. november 12. 16:48

Írta: Baranya Róbert

Még Sebestyén Balázs is megszólalt az ügyben. Bartus László pedig most is „az orbáni fasiszta állam” rémképénél lyukadt ki. Összefoglalónk.

Bár voltak bizonyos előzményei, lényegében mégis derült égből villámcsapásként érkezett kedden a hír, hogy az eddig magyar színekben versenyző Liu fivérek, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltást kezdeményeznek, egyben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérik a folyamat megindításához. 

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár nem nevezte meg, hogy mely ország színeiben sportolna tovább, deszinte mindenki biztosra vette, hogy Kínába távoznak,

követve edzőjüket, Csang Csing Linát. Édesanyjuk pár napja egy pekingi lapnak nyilatkozva meg is erősítette, hogy fiai kínai állampolgárok lesznek.

Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy nem érte váratlanul bejelentés, és bár mindent megtettek, hogy Magyarországon tartsák a két sportolót, nem jártak sikerrel.

Az MKOSZ elnöksége csütörtökön azt közölte, hogy elengedi az országváltást tervező testvérpárt, de csak azzal a feltétellel, hogyvisszafizetik azt a 283 millió forintot, amelyet a szövetség az elmúlt három évben rájuk költött.

Kósa Lajos, az MKOSZ elnöke – aki augusztusban még meg volt győződve róla, hogy a testvérpár magyar színekben versenyez majd tovább – a Mandinernek adott exkluzív interjúban elmondta, hogy a Liu fivérekre költött állami támogatásról nem mondhat le a szövetség. Amennyiben erről vita alakul ki, és ezt nem sikerül rendezni, akkor is megtörténhet a versenyzők kiadása, de azzal a feltétellel, hogy a következő három évben nem versenyezhetnek más nemet zászlaja alatt az ISU, azaz a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség versenyein.

A döntés hátterében ugyanakkor többen azt sejtik, hogy míg Magyarországon 50 millió forintot fizet az állam egy olimpiai címért, addig Kínában 800 millió a jutalma annak, aki aranyat hoz haza. 

A reakciók

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a testvérek magyar versenyzőként beírták magukat a hazai sporttörténelembe, amiért örökké hálásak leszünk nekik.

fecsego.eu/ mandiner

Leave a Reply 378 megnézve, 2 alkalommal mai nap |