< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hegedűs Dániel: Orbán rossz helyzetértékelése rossz stratégiát szült

| Mobile | RSS

Hegedűs Dániel: Orbán rossz helyzetértékelése rossz stratégiát szült

BELPOLITIKA+

WINDISCH JUDIT

8 PERC

2022.11.22. 09:30

Orbán Viktor az uniós szankciók árát hangoztatja, mi viszont azt néztük meg, mekkora árat fizet az ország a szankcióellenes politika miatt. Az is kérdés, hol húzódik az a határ, ahonnan Orbán már inkább Putyin érdekeit képviseli, és nem Magyarországét. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője két stratégiai pontot is felsorolt példaként.

hirdetés

“Magyarország sosem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket, minden egyes esetben kivételekért harcoltunk, és sikerült is elérnünk mentesítéseket”

– hazudta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Nehéz ennél árnyaltabban fogalmazni, hiszen tényszerűen nem igaz, hogy Orbán ne szavazta volna meg az uniós szankciókat.

Érdekében áll viszont ezt mondani: a nemzeti kommunikációhoz bevetett panel szerint a “brüsszeli bürokraták” erőltették ránk ezeket a szankciókat. A kormánypropaganda pedig működik is szépen, a Political Capital elemzése szerint sikeresen hitették el a fideszesek felével, hogy Orbán Viktor nem szavazta meg az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Van, amit egészen nagy körben, a társadalom többségével képesek voltak elhitetni – vagy minimum nem segítették az árnyalt gondolkodást –, ez pedig az, hogy az Európai Uniót jobban sújtják a szankciók hatásai, mint Oroszországot. (Azt, hogy az oroszoknak mennyire fáj, ebben a cikkben elemeztük hosszabban, azóta pedig már az orosz állami statisztikai hivatal el is ismerte, hogy recesszió van.)

Orbán már hónapok óta ostorozza az uniós büntetőintézkedéseket, azokat teljesen elhibázottnak tartja, és a magyar gazdasági bajok eredendőjeként tünteti fel. A különböző mentességeknél pedig azzal érvel, ez az ország gazdasági érdekeit szolgálja.

Kérdés azonban, hogy meddig beszélhetünk arról, hogy Orbán a szankcióellenességgel magyar nemzeti érdekeket képviseli, és honnan tűnik úgy, hogy már Putyinét.

Erről szól még a cikk:

  • Az energetikai szankciók alóli mentesség kiharcolása minek számít?
  • Hol bosszulja meg magát Orbán politikája?
  • Mi alapján lehet egyértelmű véleményt mondani?
  • Meddig keménykedik az Unió?

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |