< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Sport, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Laza edzőmeccs a spanyoloktól, álomfutball Kanadától a ma esti meccseken

| Mobile | RSS

Laza edzőmeccs a spanyoloktól, álomfutball Kanadától a ma esti meccseken

KOVÁCS ATTILA2022-11-23

Két európai nagycsapat fellépése volt a ma esti program része a katari labdarúgó-világbajnokságon. Elsőként Spanyolország, majd pedig Belgium lépett pályára. Közös a két csapatban az, hogy a végső győzelemre is esélyes válogatottak közé tartoznak, és az is, hogy első csoportmeccsükön – ahol mindketten amerikai ellenféllel mérkőztek – győzelmet várt tőlük a nagyérdemű. Végül mindkét meccsen érvényesült a papírforma, mégis ott feszül a világegyetem a spanyolok és a belgák győzelme között.

Az ibériaiak az ellen a Costa Rica ellen léptek pályára, akik interkontinentális selejtezőn, Új-Zéland ellen vívták ki a vb-részvétel lehetőségét. Ettől persze még nem szabad őket lebecsülni, hiszen az eddigi csoportmeccsek némelyike is igazolta, hogy ma már egyetlen csapat sem intézhető el egyetlen kézlegyintéssel. Alighanem a spanyolok is így gondolták ezt, mert az első pillanattól fogva koncentráltan, maximális fegyelemmel álltak bele a meccsbe, Costa Rica pedig egyszerűen képtelen volt ellenállni a hatalmas nyomásnak. Tízpercenként estek a spanyol gólok, így fél óra elteltével már három volt közte, és megérdemelt volt ilyen arányban is a hispánok előnye.

Jellemző kép Costa Rica spanyolok elleni szenvedéséről: a világ egyik legjobb kapusa, Keylor Navas verve, a labda pedig úton a hálóba. Spanyolország 7-0-ra nyerte első vb-meccsét.<br /> Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan” class=”wp-image-884768″/></figure><p>Jellemző kép Costa Rica spanyolok elleni szenvedéséről: a világ egyik legjobb kapusa, Keylor Navas verve, a labda pedig úton a hálóba. Spanyolország 7–0-ra nyerte első vb-meccsét. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan</p><p>A második félidőre sem vettek vissza a spanyolok, továbbra is nyomasztó fölényben játszottak, igaz, a meccs olykor már edzőmérkőzés-jelleget öltött, mert osztálykülönbség látszott a két csapat között. <strong>Nehéz megmondani, hogy Costa Rica blokkolt le valamiért ennyire ezen a meccsen, vagy a spanyolok vannak ilyen szinten bombaformában, mert ha az utóbbi az igazság, akkor a legjobb négyig aligha állítható meg Luis Enrique alakulata.</strong> Mindenesetre, edzőmeccs-jelleg ide vagy oda, a második félidőben még „rárúgtak” négyet az első félidei háromra, így <strong>végül megsemmisítő, 7–0-s vereséget</strong> mértek a közép-amerikai válogatottra. A 16–0-s kapura lövési arány igazolja azon állításunkat, hogy a spanyolok győzelme ilyen arányban is megérdemelt volt.</p><p>Este <strong>a világsztárokkal teletűzdelt Belgium</strong> azzal a <strong>Kanadával mérkőzött,</strong> amely ugyanakkor volt utoljára vébén, mint mi: 1986-ban, Mexikóban. Ráadásul – ki ne emlékezne – egy csoportban is voltunk, és nekünk kellemes emlékeink vannak a juharlevelesekkel kapcsolatban, hiszen ellenük arattuk mindmáig utolsó vb-győzelmünket. A belgák – akik saját maguk kapcsán aranygenerációról beszélnek, nem is alaptalanul – titkos favoritként érkeztek Katarba, és Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, valamint a kapuban Thibaut Courtois nevét látva meg is lehet az esélyük, hogy ott legyenek a végelszámolásnál.</p><p><strong>Kanada azonban árnyaltan fogalmazva sem áldozati bárányként kezdte a belgák elleni összecsapást, sőt, egyértelműen jobban játszott a belgáknál,</strong> olyannyira, hogy büntetőt is kiharcolt, amikor egy lövési kísérletnél Carrasco kezezett. Alphonso Davies, a Bayern München játékosa lőtte a tizenegyest, ám Courtois bravúrral kiütötte a jobb sarokra tartó, de nem túl jól helyezett labdát. Ennek ellenére a kanadaiak szemlátomást meglepték a belgákat, nagyszerűen játszottak. A játékvezető és a videóbírók ténykedése azonban már messze járt a nagyszerűtől, mert legalább még egy jogos büntetőt elvettek Kanadától.</p><figure class=Kanada válogatottja, amely szenzációs játékkal rukkolt ki az első katari meccsén. Fotó: MTI/EPA

Kanada válogatottja, amely szenzációs játékkal rukkolt ki az első katari meccsén. Fotó: MTI/EPA

Később Belgium is feljavult, így kifejezetten élvezetes, lüktető mérkőzés kerekedett a találkozóból, amelyen egyáltalán nem látszott a két csapat közötti tetemes világranglista-különbség (Belgium a 2., Kanada a 41. a legfrissebb világranglistán). A mérkőzés összképe alapján egyértelműen elmondhattuk, hogy váratlanul szerzett vezetést Belgium. Batshuayi talált be egy tért ölelő Alderweireld-indítás után, és kellett ehhez a védők helyezkedési hibája is (1–0). Kanada még kétszer egyenlíthetett volna a félidő vége előtt, de ez nem sikerült neki, ám ennek ellenére is káprázatos első felvonást láthattunk, Kanada pedig szenzációsan játszott.

A második félidőre semmit nem változott a játék képe. Kanada játékáról csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni. Brutálisan hajtottak, de ez nem az unalmas és egysíkú „darálást” jelentette, mert hihetetlenül kreatívak voltak támadásban, önfeláldozóak védekezésben, nem ismertek elveszett labdát. A Katarban eddig lejátszott meccsek alapján egyértelmű, hogy a vébé legnagyobb meglepetése a kanadai válogatott játéka, amelytől ennek a töredékét vártuk csupán.

A juharlevelesek az utolsó pillanatig küzdöttek az egyenlítésért, de vagy a kulcspasszokba csúszott hiba, vagy a kiválóan védő Courtois állta útját a próbálkozásoknak. Így esett, hogy végül az előzetesen várt eredmény született ugyan meg, nyert Belgium, de ezen a meccsen Kanada érdemelt volna győzelmet. Nagy kérdés, hogy sikerül-e ugyanígy játszania az észak-amerikai csapatnak a két hátralévő csoportmeccsén is, mert ha igen, akkor mai veresége ellenére is megvan az esélye a nyolcaddöntőbe kerülésre.

Vezető kép: MTI/EPA/Abir Szultan

fecsego.eu/Pesti srácok

Leave a Reply 310 megnézve, 1 alkalommal mai nap |