| Mobile | RSS

Nem bír talpra állni a forint a hirtelen ütésből, amit az EU-pénzes hír miatt kapott

Nem bír talpra állni a forint a hirtelen ütésből, amit az EU-pénzes hír miatt kapott

Portfolio2022. november 23. 23:1

Szerdán reggel kis erősödést mutatott a forint a kedvező külpiaci hangulatban, majd kora délután hirtelen nagy ütést kapott arra a hírre, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurónyi magyar felzárkóztatási EU-forrás felfüggesztésére tesz javaslatot, nem csökkenti tehát annak mértékét a 17 magyar kormányzati vállalás tükrében. Az is kedvezőtlen fejlemény, hogy a helyreállítási programunk elfogadása után még jó ideig nem juthatunk hozzá a forrásokhoz. Mindezek miatt a forint a délutáni-esti órákban sem tudott talpra állni: az euró jegyzései 410 felett ragadtak.2022. november 23. 23:15

410-nél ragadt az euró éjszakára

A Fed által kiváltott viszonylag optimista nemzetközi befektetői hangulatban sem tudott érdemben erősödni a forint a késő esti kereskedésben. Az euró jegyzései 410-nél ragadtak, a dolláré pedig 394,4 körül.

2022. november 23. 17:36

Nem bír talpra állni a forint a hirtelen ütésből, amit az EU-pénzes hír miatt kapott

Az euró jegyzései továbbra is a 410-es szint felett mozognak, most éppen 411 közelében, tehát nem tudott visszaerősödni a forint a délutáni hirtelen esés után. A dollár jegyzései 396 közelében mozognak, mert a dollár délután gyengült az euróval szemben.

Az állampapírok másodpiacán egyébként még a német FAZ-értesülés megjelenése és így a forint hirtelen esése előtt állapították meg a mára érvényes referenciahozamokat és azok azt mutatták, hogy a kötvények körében mérsékelt további hozamcsökkenés alakult ki.2022. november 23. 15:06

Első ijedtség után

A forint az esésének mintegy felét visszadolgozva a 408-as szintnél jár az euróval szemben. Tehát az első hirtelen reakciók után megjelentek a vevők is a forintpiacon, de bizonyára továbbra is a hír emésztése, a jelentőségének a megértése zajlik. Ami nem egyszerű, mert túl sok részlet egyelőre nem ismert, így a forrásvesztés mértéke vagy az ahhoz kötődő határidők és feltételek sem tisztázottak teljesen.

Ahogy cikkünkben írjuk: Könnyen lehet egyébként, hogy a 7,5 milliárd eurónál valójában jóval több lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három Operatív Programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell döntenie a Tanácsnak, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65%-ban.2022. november 23. 14:48

Bréking: 7,5 milliárd eurós felfüggesztést javasol az Európai Bizottság a Tanács felé!

Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – tudta meg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy erről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit és a Bizottság megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.Tovább a cikkhez2022. november 23. 14:27

Jól megcsapták a forintot

Néhány perce írtuk, hogy milyen szokatlanul mozdulatlan a forint árfolyama, erre hirtelen nagyot rántottak a a kurzuson: az euró 406-ról 412-ig emelkedett, a dollár 393-ról 400-ig. A nagy mozgás oka, hogy az FAZ német napilap értesülései szerint az Európai Bizottság (a korábbi, biztatóbb kimenetekről szóló hírekkel ellentétben) 7,5 milliárd euró uniós támogatás befagyasztására tesz javaslatot az Európai Tanácsnak, a magyar EU-források körüli vitában. Hasonló értesülésekről írt egyébként már tegnap a Spiegel is, de a hirtelen gyengülés azután következett be, amikor az FAZ híre megjelent a Bloombergen.

EUR/HUF árfolyamának alakulása

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.2022. november 23. 13:48

“Befagyott” a forint

Hozzászokhatunk már az euró árfolyamának napon belül is igen volatilis mozgásához, ehhez képest a nap első felében meglepően nyugodt volt a hangulat a forintpiacon. Az árfolyam jelenleg is a reggeli szintekhez közel, 405-406 között jár, és egész nap nem nagyon mozdult ki innen.

EUR/HUF árfolyamának alakulása

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.

A forint/dollár árfolyam sem mutat nagy kilengéseket ma, jelenleg épp a nap során bejárt 392-394-es sáv közepén jár.2022. november 23. 09:11

Ma sem mozdult a jegybanki irányadó kamat

Ma is 18%-on hirdette meg egynapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank, vagyis nem változtatott az irányadó kamaton. A döntés nem jelent meglepetést, a jegybank a tegnapi alapkamat-döntésekor is megerősítette, hogy a szigorú monetáris kondíciókat hosszabb távon fent kívánja tartani az infláció leszorítása érdekében. A kormány egyébként az újabb kamatstopjával de facto kamatot csökkentett a gazdaságban, már csak ezért sem volt várható, hogy a jegybank tovább lazítana, hiszen a monetáris kondíciók így is lazultak – feltehetően nem az MNB legnagyobb örömére.2022. november 23. 08:36

Erősödéssel kezd a forint, jók a reggeli előjelek

Kis erősödéssel kezdi a napot a forint az euróval szemben, az erősödés 0,1%-os, egy euróért ma reggel 405 forint 80 fillért kell adni. A héten eddig az erősödés volt a jellemző a forintra, de nagy elmozdulásokat nem látunk, vélhetően a kedvező nemzetközi hangulat jelenik meg a forint friss árazásában.

Ebből a szempontból jó hír, hogy a dollár ma határozottan gyengül az euróval szemben. A jegyzés bőven paritás felett jár, 1,033 az EUR/USD-jegyzés, ez 0,3%-os dollárgyengülést jelent tegnaphoz képest.

Ennek köszönhetően a dollárral szemben még látványosabb a forint erősödése, a dollár 392 forint 60 fillérnél jár, ez csaknem fél százalékos erősödést jelent tegnaphoz képest. Itt is nagy kilengéseket láttunk egy hét alatt.

Miután elsősorban a nemzetközi kereskedési trendek hatnak ma a forintra, így főleg a külföldi hírek ronthatják a hangulatot. A mai napon beszerzésimenedzser-indexek jönnek Európából és az Egyesült Államokból, illetve közlik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét is. Utóbbira nagyon odafigyel a piac, a szokatlanul héja üzenet ugyanis ronthatja a piaci hangulatot.

Címlapkép: Getty Images

fecsego.eu/Portfólió

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |