| Mobile | RSS

Oláh László István főszerkesztő barátunk//Nem kérünk a szociális törvény alkotmányellenes módosításából!

Balogh Áron <posta@ahang.hu> küldőtől 2022-11-24 10:00

Kedves Oláh István László!

Elképesztő, hogy már megint mit szavaztak meg a parlamentben.

A kormánypárti országgyűlési képviselők ezen a héten kedden megszavazták a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvényt. A módosítás célja, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Eddig is érzékelhetőek voltak a kormány ez irányú lépései, a mostani módosítás erre csak ráerősít.

Ne fordítson hátat a kormány az állampolgárainak!

A salátatörvény a szociális törvényt érintő változásai az alábbiak:

  • Az állam a szociális biztonságot nyújtók sorában utolsó helyre sorolja magát. Elsősorban egyéneknek, majd a családoknak (magánszemélyeknek), utánuk pedig az önkormányzatoknak vannak szociális ellátások biztosítására vonatkozó kötelezettségei — miközben az adóbevételekkel továbbra is az állam rendelkezik, és egyenlőtlenül osztja el a további szereplők között.
  • A szociális juttatások megállapításához az öregségi nyugdíjminimum alkalmazása helyett bevezetik a szociális vetítési alap fogalmát, leválasztva a szociális segélyek összegét a nyugdíjminimumról, ezzel előkészítve vagy biztosítva azt, hogy egy egyébként régóta szükséges minimumnyugdíj-emelés a segélyek összegét ne érintse.

Novák Katalin köztársasági elnöknek már csak 3 napja van aláírnia ezt a módosítást. A petíció aláírása után lehetőséged van levelet küldeni neki, hogy ne írja alá, hiszen az alulírott szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezetek úgy gondolják, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembemennek az európai joggal is. 

Követeljük, hogy Novák Katalin ne írja alá a szociális törvény alkotmányellenes módosítását! Egyetértesz? 

Kattints ide!

A több tucat aláíró szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi komplex és elhúzódó válsághelyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, a kormány nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja, és magára hagyja saját állampolgárait.

Tiltakozzunk közösen ez ellen!

Üdvözlettel:

Balogh Áron és az aHang csapata

U.i.: Készítettünk egy rövid videót a keddi flashmobról a Kossuth téren, amin több mint 30 szociális szakember tiltakozott a módosítás ellen:

A videó lejátszásához kattints a képre vagy IDE.

Leave a Reply 123 megnézve, 2 alkalommal mai nap |