< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Migránsterror Horgoson I. – Bemutatjuk a lövöldözést élőben közvetítő helyi önvédelmi csoportot és a visszaszivárgó marokkóiakat (videó)

| Mobile | RSS

Migránsterror Horgoson I. – Bemutatjuk a lövöldözést élőben közvetítő helyi önvédelmi csoportot és a visszaszivárgó marokkóiakat (videó)

PESTISRÁCOK.HU2022-11-30

Füssy Angéla felkereste azt az asszonyt, aki az önvédelemre szervezkedő horgosaik vezetője és a szószólója lett, s aki (arcának kitakarását kérve) felelevenítette a PestiSrácok.hu stábjának a múlt heti migránscsata részleteit, melyben gépfegyverek is előkerültek a sokat szenvedett délvidéki község centrumában. Kolléganőnk ezúttal sem sokat teketóriázott: végigjárta a rivális bandák rejtekhelyeit, s egyikben meg is találta a pénteki razzia után máris visszaszivárgó marokkóiakat – ők magukra áldozatként tekintenek a konfliktusban. Riportunk első részében megszólalnak szemtanúk és a határ magyarországi oldaláról is értékeli Németh Ferenc szegedi önkormányzati képviselő a helyzet már ott is érezhető, drámai eldurvulását.

Fel sem fogja, akinek nem kell ebben élnie, hogy milyen, amikor illegális migránsok ezrei szállnak meg kistelepüléseket, betörve portákra, kifosztva kerteket, tanyákat, s hogy milyen az, amikor sötétedés után nem mernek kimenni az utcára, mert ott fegyveres migránsok portyáznak, egymásra vadászva – erről számoltak be a PestiSrácok.hu kamerájának a határ menti magyar falvak lakói. Rábén, Kübekházán, éppúgy mint Horgoson (ahol néhány napja már a település központjában lövöldöztek a bevándorlók) csak emlék a nyugodt falusi élet.

Néhány nappal ezelőtt a röszkei határ túloldalán, Szeged közelében, Horgoson órákon át szóltak a fegyverek. A közösségi médiában fellelhető amatőr felvételek és egy térfigyelő kamera képei szerint többeknél Kalasnyikov vagy más gépfegyver volt. Horgos központjában és a település több utcájában is lövések dördültek el, a kiérkező különleges erők, rendőrök, csendőrök órákon át tartó műveletben állítottak elő több száz illegális bevándorlót. Másnapra pedig körülbelül 1000 főt szállítottak el a legnagyobb migránstanyákról. 

A terület, illetve az őrizetbe vett migránsok átvizsgálásakor nagy mennyiségű fegyver került elő, amelyek eredete egyelőre nem tisztázott, de a helyiek azt mondják, a délszláv háború fegyverarzenáljának egy jelentős része mozog a fekete piacon és szinte bármihez hozzá lehet jutni. Épp ezért nemcsak az embercsempészet, hanem a fegyvercsempészet, fegyverkereskedelem sőt, a prostitúció is virágzik Szerbiában. (Ezt majd videóriportunk második részében láthatják.)

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó szerbiai központ igazgatója kedden arról számolt be, hogy nem az egyszerű menekültek használtak fegyvert, hanem az embercsempészek. Valóban pakisztáni és marokkói embercsempész bandák csaptak össze, a konfliktus mögött pedig területfelosztás, illetve területi viták állnak.

A PestiSrácok.hu stábja néhény nappal a lövöldözés után látogatott el a legnagyobb horgosi migránstanyákra, ahonnan ugyan a nagy tömegeket már elvitték a különleges erők, de több tucatnyian már vissza is szivárogtak oda. Bejutottunk egy marokkói táborba, ahol 20 év körüli fiatal férfiak beszéltek arról, hogy nem ők, hanem a pakisztániak a veszélyesek és azok támadtak rájuk fegyverekkel. Nekik állítólag nincs is… 

Kétrészes riportunk első részében megmutatjuk, hogyan ürítették ki Horgost a szerb különleges erők, milyen fegyvereket találtak, de azt is, hogy már elkezdtek visszaszivárogni tanyáikra a bevándorlók. Megmutatjuk belülről a volt Bácska birtokot, ami a legnagyobb migráns tanya volt, több száz fővel, most körülbelül 30 marokkóival találtuk magunkat szembe és még beszélgetni is sikerült velük. És megszólal az a bátor magyar asszony is, aki kezébe vette faluja sorsát, falugyűléseket szervez és a maga köré gyűjtött civilekkel követeléseket adott át a helyi és a szerb vezetésnek a migrációs probléma megoldása érdekében, mert a horgosiak úgy döntöttek, hét éve tűrnek, de nem tovább már nem fognak. (A stábautónk hátsó üléséről nyilatkozó  hölgy, többek tanácsára, arcának és nevének eltakarását kérte a községen túli nyilvánosság előtt. Az ő személyét hétfői élő bejelentkezésünkben részletesebben is bemutattuk, a népszerűvé vált poszt ITT érhető el a PestiSrácok.hu Facebook-oldalán.)

Arra is kíváncsiak voltunk, a magyar oldalon hogyan csapódik le mindez. Németh Ferenc szegedi fideszes önkormányzati képviselő szerint idehaza, a magyar oldalon is egyre nagyobb a baj. Miközben még mindig vannak, akik álproblémának nevezik a migrációs nyomást. A képviselő riportunkban elmondja, hogy Újszegeden már zárnak minden kertkaput, a rendőrök mellett polgárőrök is vigyázzák a nap 24 órájában az itt élők biztonságát, de felkészültek rá a délvidéki eseményeket látva, hogy ha valami nem történik, ez bizony egyre nehezebb feladat lesz.

Stábunk nem csak Horgoson járt, hanem végigjártuk azokat a településeket, amelyeken a legnagyobb most a nyomás a határ túloldalán. Riportunk második részében majd rábéi, kübekházai és horgosi magyarok beszélnek arról, hogy sötétedés után már nem mennek utcára, egyedül nem engedik sehová a gyermekeiket, még iskolába sem és arról, hogy mindent uralni próbálnak az utóbbi időben egyértelműen arab területekről érkező migránsok.

És megmutatunk egy olyan bázist is, ami amolyan felvevő pontként funkcionál. Mindenki tudja a környéken, hogy a migráns taxik ide szállítják az embercsempészek azokat a kisebb-nagyobb csoportokat, akiket előbb az NGO-k ellátnak minden szükséges információval és anyagi, tárgyi támogatással. Sokáig azonban nem kell várakozniuk azoknak, akik idáig eljutottak, az embercsempészek szervezetten szállítják is őket tovább. Ha tudják, Magyarország felé.

Készítette a PestiSrácok.hu

forrás//

Leave a Reply 98 megnézve, 1 alkalommal mai nap |