| Mobile | RSS

Egy friss szabály miatt lehet veszélyben sokak jogosítványa

bicycle passes through pedestrian strips in city

Infostart2022. november 28. 14:06Nyilatkozni kell az egészségi állapotról, és az alvászavarral küzdőkre külün vizsgálatok is várnak már.

Egyre több olyan magyar sofőr jelentkeznik az autós iskolákba, akiknek ugyan van jogosítványa, ám azt valamiért jó pár éve nem hosszabbíttatták meg, vagy szimplán több éve nem vezettek, és fel akarják frissíteni a tudásukat – számolt be a Pénzcentrumnak Pető Attila.

A Kreszprofesszor néven ismert közlekedési szakember és vezetésoktató elmondta, hogy a tudásfrissítést mindenkinek ajánlani szokták, aki régen nem vezetett, mert lehetnek olyan “időzített bombák”, amiket nem is ismerünk fel szakember segítsége nélkül, és nagy baj lehet belőle.

A szakember szerint a jelentkezők két fontos dolgot nem szoktak tudni a jogosítványok rendszerével kapcsolatban. Az egyik, hogy ha valakinek egyszer meglett a jogosítványa, az soha nem évül el, hanem az orvosi alkalmassági vizsgálat után újra kiváltható az okmányirodában. A megszerzett jogosítvány életünk végéig érvényes, még akkor is, ha az aktuális lejárat után évekig nem megyünk el az orvoshoz hosszabbításért.

A másik fontos dolog, hogy hivatalosan mindig a választott háziorvosunk végezheti az alkalmassági vizsgálatot, bizonyos esetekben az üzemorvos, vagy más háziorvos is megcsinálhatja, de csak akkor, ha erről értesíti a választott háziorvost. Ugyan a vizsgálati lap kitöltése önbevallásos alapú, de a Kreszprofesszor szerint egyáltalán nem érdemes elsumákolni a betegségeinket még akkor sem, ha valamiért nem a háziorvos csinálja a jogsihosszabbítást.

Ha bármilyen gyanú felmerül, akkor a háziorvos elrendelhet különféle vizsgálatokat: elküldhet szemészetre, vagy laborra, ha felmerül mondjuk a cukorbetegség gyanúja, és az epilepsziásoknak is bizonyos időközönként kontrollra kell járnia.

Különösen az alvászavarok tekintetében nem érdemes hazudni a vizsgálati lapon, hanem saját érdekünkben és a többi közlekedő védelmében inkább vállalni a vizsgálatokat és a kezelést. A nemzetközi alvás szervezetek és a WHO szorgalmazására 2015-től Magyarországon is módosultak, szigorodtak a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmasság feltételei – mondta a lapnak G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Azoknál a gépjárművezetőknél, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív apnoé gyanúja, a jogosítvány kiadása előtt alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni. A jogszabály módosításának a célja, hogy megelőzze és jelentősen csökkentse az egyik legveszélyesebb alvászavarban lévő betegek által okozott közlekedési balesetek kockázatát.jogosítványalvászavarpető attilakresz

fecsego.eu/infostart

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |