| Mobile | RSS

A NER ördögi köre: így marad stabil a kormány a válság és az elégedetlenség ellenére

BELPOLITIKA+szerző

NAGY IVÁN LÁSZLÓ

2023.01.11. 06:30

Míg a fülkeforradalom utáni nyolc év a konjunktúra időszaka volt, 2018, és pláne 2020 óta megjelent a válság a kormány szótárában is – hiába azonban a kríziskirályként elkönyvelt miniszterelnök, az Orbán-rezsim fél évtizede hibát hibára halmoz, uniós ügyektől a háborúig, koronavírustól az inflációig. De miért nincs semminek következménye, amikor a rendszer mindenkinek megnehezíti az életét, a bajba jutott csoportok pedig utcára is mennek a sérelmeikkel? Folyamatábrán mutatjuk a NER „kríziskörét” és elmagyarázzuk, miért követ minden válságot újabb válság, a kormány mégsem bukik meg.

hirdetés

Júniusban írtunk arról, hogy 12 éve találgatja a sajtó, melyik lesz az a válság, amely megroppantja az Orbán-rezsimet. Az inflációs harc lehet a végső, mert ha a kormány a legégetőbb megélhetési válságból is ki tudja kommunikálni magát (mert azt azért látjuk: gazdasági megoldás aligha lesz), akkor gyakorlatilag csak Orbán Viktoron múlik, meddig akar az ország élén maradni.

Azóta eltelt több mint fél év, a hurok pedig látszólag szorul a kormány nyaka körül: az inflációs válság közepén már a benzin- és a rezsistopot is elengedték, a forintárfolyam mélyrepülésben, a lehetőségét is elszalasztottuk annak, hogy leforduljunk a putyinizmusról, ami elszigetelődéshez vezetett, mindeközben pedig az EU-s forrásokért zajló küzdelem is elbukott, s mi több, a teljes kohéziós alapot tette olyan reformoktól függővé az Európai Bizottság, amelyekhez a NER alapjait kellene megpiszkálni. Júniustól újévig pedig többször is megteltek az utcák: először a katások, majd a tanárok és diákjaik emelték fel a hangjukat, miután a kormányzat a busz alá lökte őket.

Nem először írjuk le, hogy demokráciákban a fenti bűnlajstrom töredékéért is elűzik a mindenkori kormányt, de a magyar hibrid rezsim különlegessége, hogy igazán még magyarázkodással sem kell foglalkoznia az államnak ilyen helyzetekben, nemhogy a tiltakozó hullám letörésével. Hiába mondják azonban egyre többen, pártszakadékokon átívelően, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és hiába morzsolódik a biztos Fidesz-szavazók aránya, a kormány függetlenül attól, hogy tud-e kormányozni, 2023-ra fordulva is a helyén van.

Orbán Viktor miniszterelnök

Beata Zawrzel/NurPhoto/picture alliance

Ebben a cikkben azt nézzük meg, milyen ciklikus társadalmi és politikai folyamatok miatt érinthetetlen a Nemzeti Együttműködés Rendszere válság idején – ehhez viszont először azt kell megérteni, honnan ered a rezsim állóképessége.

Erről szól még a cikk:

  • A rezsim állóképessége, az ellenzék tehetetlensége.
  • A kormány hibázik, de abból is ki tud jönni jól.
  • Amiért felmenthető az ellenzék, és amiért nem.
  • A társadalmi aktivitás hiábavaló, de ezért nem csak a hatalom felelős.
  • Hol kell keresni a megoldást a kormány leváltásához?

fecsego.eu/hvg360

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |