| Mobile | RSS

Biden elnök meglepődött, hogy minősített iratok kerültek elő a volt irodájából

KÜLFÖLD

2023. január 11. – 07:53

Haász János

Meglepődött azon, hogy minősített iratok kerültek elő egy olyan irodából, amelyek még elnöksége előtt használt – ezt mondta Joe Biden amerikai elnök kedden a Reuters beszámolója szerint egy, mexikói és kanadai vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök azt ígérte, hogy „teljes mértékben” együttműködnek a vizsgálattal, és reményét fejezte ki, hogy az hamarosan lezárul. Azt is mondta, hogy komolyan veszi a minősített iratok kezelését, és nem tudja, mi van azokban a dokumentumokban, amelyeket saját jogászai találtak privát irodájában, ahol 2017 és 2020 között dolgozott.

Az ügyről először magyar idő szerint hétfő éjszaka, kedd hajnalban számolt be az amerikai sajtó. Az eddig megjelent hírek szerint körülbelül tíz aktáról van szó, amiket egészen eddig egy lezárt szekrényben tároltak, írja a BBC. A dokumentumokat éppen a félidős választások előtt, tavaly november 2-án fedezték fel az irodában. Biden ügyvédei azokat nyomban átadtak az erre illetékes nemzeti levéltárnak.

„Iratokat találtak egy dobozban egy zárt irattartóban vagy legalábbis szekrényben, és amint észlelték, hogy minősített iratok is vannak köztük, azonnal azt tették, amit kell: hívták a levéltárat” – mondta az elnök, aki először szólalt meg az ügyben. „Engem tájékoztattak erről, és meglepetten hallottam, hogy hivatalos iratok kerültek abba az irodába, de nem tudom, hogy mit tartalmaznak” – idézi a Reuters Bident, aki kitért arra is: ügyvédei azt javasolták, hogy ne érdeklődjön az iratok tartalma iránt.

A magyar idő szerint kedd éjszaka megjelent amerikai lapinformációk szerint egyébként Ukrajnáról, Iránról és Nagy-Britanniáról szóló titkosított dokumentumok is voltak a megtalált iratok között. Mike Turner republikánus képviselő szerint felvetődhet annak gyanúja, hogy Biden törvényt sértett. Elise Stefanik, szintén jobboldali, Donald Trump volt elnököt támogató képviselő szerint az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel.

„Vajon az FBI mikor razziázik majd az elnök otthonaiban, vagy esetleg a Fehér Házban?” – reagálta a hírre Donald Trump exelnök, aki ellen hasonló ügyben folyik vizsgálat. Az az ügy azonban annyiban súlyosabb, hogy a korábbi amerikai elnök több ezer, köztük sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot tartott magánál, és ezek egy része atomtitkokat is tartalmazhatott. Mindez azután derült ki, hogy az FBI házkutatást tartott Trump floridai birtokán. Ráadásul a volt elnök nem is szándékozott visszaadni az iratokat a levéltár kérése ellenére sem, végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt – idézi fel a Reuters.

fecsego.eu/Telex

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |