< Böngészés > Főoldal / Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Nav, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Rendeletet módosít a Belügyminisztérium a polgári engedetlenkedő pedagógusok elbocsátása ügyében

| Mobile | RSS

Rendeletet módosít a Belügyminisztérium a polgári engedetlenkedő pedagógusok elbocsátása ügyében

Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án.

Infostart2023. január 12. 22:00

Nagyobb mozgásteret kapnak a munkáltatók és a pedagógus is lehetőséget kap arra, hogy a tanév végéig tanítson.

A köznevelésben a gyermekek, tanulók tanuláshoz való joga az első. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést. Az állam feladata, hogy a gyermekek tanuláshoz való jogát érvényesítse és biztosítsa az oktatás-nevelés zavartalanságát – kezdődik a Belügyminisztérium rendelete.▾

Magyarországon a jogszerűen tervezett és végrehajtott – előre bejelentett, elégséges szolgáltatást biztosító – sztrájk és a munkaidőn kívül szervezett demonstráció a véleménynyilvánítás elfogadott, következmények nélküli formái.

Egyes köznevelési intézményekben azonban jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés,

amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti – írják.

Az a közalkalmazott (pedagógus), aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg. A munkáltató a jelenleg hatályos jogszabály alapján is rendkívüli felmondásra jogosult abban az esetben, ha a pedagógus kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi – zárul a közlemény.

A rendeletmódosítás nagyobb mozgásteret teremt a munkáltató számára a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében.

A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele.

A módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket.Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

fecsego.eu/infostart

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |