| Mobile | RSS

Folytatódik a Fidesz támogatottságának eróziója

Folytatódik a Fidesz támogatottságának eróziója

2023. január. 13. 06:58 2023. január. 13. 06:58 ITTHON

szerző:hvg.hu

A kormánypárt népszerűsége gyakorlatilag a választási győzelem óta, ha apránként is, de folyamatosan csökken, aminek egyfelől a gazdasági válság, másfelől pedig az oktatási rendszerrel kapcsolatos feszültségek az okai.

Ha nem is látványosan, de az előző hónapban is továbbzsugorodott a Fidesz-KDNP támogatottsága, 34 százalékról 32-re csökkent – derül ki a Republikon Intézet kutatásából, amit a Telex ismertetett. Két százalékpont elvesztése még nem a világ, gondolhatnánk, ugyanakkor a mostani népszerűségvesztés szépen illeszkedik a kormánypártok április óta tartó népszerűségi lejtmenetébe, hiszen a Fidesz-KDNP lényegében a Holdról is látszó választási győzelem bejelentése óta 9 százalékot veszített.

A kutatás 1000 fő megkérdezésével készült január 2-6. között és nemre, életkorra, iskolai végzettségre, valamint településtípusra vonatkoztatva is reprezentatívnak minősül.

A népszerűségvesztés oka a kutatóintézet szerint egyfelől a gazdasági válságban, másfelől viszont az oktatási rendszer körül kialakult konfliktushelyzetben keresendő. Ugyanakkor a korábbi bizonytalanok is elszivárogtak a kormánypárt mögül, akiket az utolsó pillanatos pénzosztással és a háborúval kapcsolatos kommunikációs trükkjeivel tudott magának megnyerni.

Ezzel egyidejűleg azonban a kormánypárt népszerűségvesztése nem jelenik meg pozitív hozadékként az ellenzéki pártok térfelén. Ezen az oldalon a DK volt képes erősödni egy százalékot, most a pártválasztók körében 20, a teljes lakosságra vetítve 14 százalékon állnak. Az elemzés szerint jót tett a pártnak az árnyékkormány alakítása, a tévéindítás, valamint az, hogy több ellenzéki politikus is a párt soraiba igazolt át az elmúlt hetekben.

Lényegi elmozdulás még a Mi Hazánk esetében történt (bár itt is csak egy százalékról van szó), ám itt a negatív irányba, a Republikon szerint azért, mert 2022 végére a párt elérte a potenciálját.

Meglepetésre valamicskét nőtt a Jobbik támogatottsága, de itt is csak egy százalékos növekedésről lehet beszélni.

Az összes többi ellenzéki párt esetében nem történt érdemi változás, ami azt is jelenti, hogy ha holnap választások lennének, akkor a Fidesz-KDNP, a DK és a Mi Hazánk, a Momentum, az MSZP és a Jobbik kerülne be a parlamentbe.

fecsego.eu//

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |