| Mobile | RSS

Árgus szemmel figyelik külföldről, mit kavarnak Orbánék a titkosszolgálatokkal

BELPOLITIKA+

DEZSŐ ANDRÁS

2023.01.23. 06:30

Nagyon rossz a hírük a magyar titkosszolgálatoknak a szövetséges partnerszolgálatok körében – állítja a hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online, amely szerint nyugaton egyedül a katonai titkosszolgálatunkra tekintenek úgy, mint a „professzionalizmus bástyájára”, de azt a szervezetet is veszélyezteti, hogy Rogán Antal a védelmi területen is pozíciókhoz jutott. A katonai titkosszolgálatra a honvédségen belüli elbocsátások lehetnek hatással, de kérdés, hogy azoknak valójában mi a célja. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a hírszerzési szaksajtóban az elmúlt időben többször írtak már a magyarokról, nem túl jó kontextusban.

hirdetés

Lesújtó képet festett a magyar titkosszolgálatok helyzetéről egy nemrég megjelent cikkében a hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online. A francia tulajdonosi háttérrel rendelkező szaklap szerint a kémelhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatalnak nincs jó híre az Európai Unión és a NATO-n belüli partnereinél. Ennek okát a szakportál abban látja, hogy a nemzetközi szövetségi rendszeren belül a titkosszolgálatok az AH-t tekintik a leggyengébb láncszemnek. A lap megjegyzi, hogy az AH-nak – amit Orbán Viktor jobbkeze, Rogán Antal felügyel – „nagyon speciális szerepe van a Budapest, Moszkva és Peking közötti kapcsolatokban”.

Az Intelligence Online úgy tudja, hogy a magyar polgári elhárításnál a közelmúltig mindössze egy tucat oroszul, és feleannyi kínaiul beszélő munkatárs dolgozott, utóbbiak közül ráadásul benne vannak már azok is, akiknek Észak-Korea a területük.

Az Intelligence Online szerint azért aggályos, hogy az AH-n belül ennyire gyenge a kínai vonal, mert mindeközben a régióban éppen Magyarországon él a legnagyobb kínai diaszpóra. Nemcsak arról van szó, hogy van egy húsz-harmincezer főt számláló közösség, de Budapest egyre szorosabbra fűzi a viszonyt Pekinggel, ezzel pedig Kína európai térnyerését segíti elő. Az Intelligence Online szerint a magyar diplomácia annak a reményében építi a kapcsolatait Pekinggel, hogy cserébe megkapja az államkassza feltöltéséhez szükséges befektetéseket.

Annak érdekében, hogy ne sértsék meg Pekinget és Moszkvát, a politikai vezetés hajlamos szemet hunyni a kínai és orosz hírszerzési tevékenységek felett – állítja a hírszerzési szaklap. Igaz, azt is hozzáteszik ehhez, hogy Budapest nem elsődleges célpontja ezeknek a hírszerző szolgálatoknak, ugyanakkor Magyarországot az oroszok és a kínaiak is európai ugródeszkájuknak használják.

Erről szól még a cikk:

  • A magyar titkosszolgák elégedetlenségéről, annak okairól.
  • A különböző hazai titkosszolgálatok átrendezéséről.
  • Az Intelligence Online erős és még erősebb állításairól.
  • Rogán Antal a külföldi szövetségeseknek is feltűnt különleges szerepéről a titkosszolgálatoknál.
  • Kivételezésről a magyarországi orosz ortodox egyházzal.
  • Orosz és kínai kémparadicsomról.
  • Az Intelligence Online Orbán Gáspárról szóló értesüléséről.
  • A nyugati szövetségesek viszonyulásáról Orbán különutas politikájához.

fecsego.eu//

Leave a Reply 37 megnézve, 2 alkalommal mai nap |