| Mobile | RSS

Nem kérnek a csehek az Orbán cimbiből a cseh államfői választásokon

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2023 jan 23.

A cseh államfői választáson Petr Pavelre tervez szavazni a megkérdezettek 57,6 százaléka, míg Andrej Babist 34,1 százalék támogatja.

A fentiek ellenére mégsem ő, hanem ellenfele az esélyesebb az államfői tisztség megszerzésére- melyet két friss közvélemény-kutatás is alátámaszt.

A STEM közvélemény-kutató szerint, amelyet a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió hozott nyilvánosságra vasárnap,

Petr Pavelre tervez szavazni a megkérdezettek 57,6 százaléka, míg Andrej Babist 34,1 százalék támogatja.

A választási részvétel 68 százalékos lenne a STEM szerint, ami lényegében megfelel a január 13-án és 14-én lezajlott első forduló részvételi arányának.

A közszolgálati Cseh Televízió számára a Data Collect és a Kantar CZ ügynökségek közösen készítettek felmérést, amely szerint Petr Pavelre a január 27-én és 28-án sorra kerülő második fordulóban a megkérdezettek 53 százaléka szavazna, míg Andrej Babisra 36 százalék. A választási részvétel azonban nagyon magas, 82 százalékos lenne.

A STEM felmérése azt is megmutatta, hogy a szavazók mintegy 55 százaléka tekinthető csak biztos szavazónak, 29 százalékuk még bizonytalan, míg 16 százalék nem kíván urnákhoz járulni a második körben.

A már biztos szavazók körében Petr Pavel támogatottsága 57 százalékos, míg Andrej Babisé 43 százalékos – mutatott rá elemzésében az ügynökség.

Babis azonban nem akarja ezt elfogadni, és egyre erősebb, durvuló retorikával illeti ellenfelét a választások e hétvégi fordulója előtt.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 50 megnézve, 3 alkalommal mai nap |