| Mobile | RSS

Több tagállam is beintett az Európai Bizottságnak, veszélyben a nagy válaszcsapás

Több tagállam is beintett az Európai Bizottságnak, veszélyben a nagy válaszcsapás

Portfolio2023. január 27. 08:57

Több tagállam is  levélben jelezte az Európai Bizottságnak: helyeslik, hogy az EU gazdasági válaszlépéseket tegyen az Egyesült Államokkal szemben, de azt nem támogatják, hogy közös hitelfelvétellel finanszírozzanak egy uniós gazdaságélénkítő programot.

Tavaly ősz óta fokozódik a vita az Európai Unión belül, hogy milyen válaszlépést tegyen az államszövetség az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvényére. A Joe Biden elnök politikájának középpontjában álló, a zöldenergiás és iparmodernizációs támogatási program hátrányosan érinti az amerikai piacon jelenlévő európai cégeket, mivel arra ösztönzi a termelőket, hogy állami támogatásokért és adókedvezményekért cserébe az USA-ba telepítsék gyártásukat. Az Egyesült Államokba exportáló cégek pedig vámterhekkel találják szemben magunkat.

Emmanuel Macron francia elnök már tavaly év végén azt javasolta, hogy egy protekcionista lépés legyen az EU válasza: vagyis támogassák az uniós belpiacon tevékenykedő vállalatokat, vessenek be vámokat az amerikai termékekre, továbbá indítsanak egy “Buy European” nevű programot, ami az itt termelő társaságokat hozná helyzetbe. Ettől az EU-ban a legtöbb elzárkóznak, attól félve, hogy EU-USA kereskedelmi háború lesz ennek a vége.

Így jött a másik út: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy új szuverén pénzügyi alapot hozna létre a zöldenergiás és kibocsátásmentes ipari termelés támogatására, mindezt pedig egy új közös hitelfelvételi programból finanszíroznák.

A tervről már a héten tárgyaltak a tagállamok állandó képviseletei, és az Európai Tanács február eleji csúcsára végül is azt a javaslatot küldték tovább, hogy egyeztessenek a közös kötvénykibocsátásról. Viszont azt már előzetesen jelezte több uniós ország kormánya, hogy nem támogatják az újabb eladósodást.

PÉNTEKEN PEDIG KIDERÜLT, HOGY A 27 ORSZÁGBÓL ÁLLÓ BLOKKBAN, MIVEL HÉT UNIÓS ORSZÁG NYÍLTAN ELUTASÍTOTTA AZ ÖTLETET AZ UNIÓS VÉGREHAJTÓ TESTÜLETNEK ÍRT LEVELÉBEN.

Reuters által látott, január 26-án kelt levelet a Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Ausztria, Írország, Észtország és Szlovákia írta alá, és Valdis Dombrovskisnak, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős alelnökének címezték.

Németország, Hollandia és Belgium, bár nem írták alá a levelet, szintén elleneznek minden új közös uniós kölcsönfelvételt, tovább bővítve ezzel azon országok listáját, amelyek valószínűleg az ilyen tervek ellen szavaznak majd, amikor az uniós vezetők összeülnek, hogy megvitassák azokat.

MIND A 10 ORSZÁG SZERINT AZ EU-NAK A MÁR JÓVÁHAGYOTT PÉNZESZKÖZÖKET KELLENE FELHASZNÁLNIA AHELYETT, HOGY ÚJABB PÉNZEKET KERESNE.

A 27 tagállamot tömörítő EU-ban a tisztességes versenyért felelős Bizottság úgy véli, hogy új forrásokra van szükség ahhoz, hogy a szegényebb és gazdagabb országok egyenlő mértékben tudják segíteni zöld iparágaikat a kínai és az egyesült államokbeli versennyel szemben. Ennek oka, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrajnai háború miatti válságokra már lazítottak az állami támogatások rendszerén, de az összes központi támogatás 80 százalékát német és francia cégek kapták ez pedig veszélyezteti az olyan kisebb tagállamok versenyképességét, mint Magyarország.

Az uniós tisztviselők különösen aggódnak amiatt, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény, amely 369 milliárd dollárnyi támogatást nyújt az Egyesült Államokban elektromos járműveket, akkumulátorokat, szélturbinákat vagy hidrogént gyártó cégeknek, el fogja csalogatni az uniós cégeket. A német álláspont szerint szerint az EU-nak először azt a pénzt kellene elköltenie, amelyet a járvány utáni 800 milliárd eurós helyreállítási és ellenállóképességi alapból (RRF) származó támogatásokból és olcsó hitelekből már elfogadott. Most pedig a hét levelet író tagállam is e mellé sorakozott fel.

“Biztosítanunk kell, hogy a gazdaság jobban fel tudja venni a már elfogadott uniós finanszírozást” – írta a hét ország. Állítják, eddig az RRF összesen 390 milliárd eurós támogatásából csak mintegy 100 milliárd eurót használtak fel.

“Továbbá az RRF-ben még mindig van fel nem használt hitelkapacitás. Minden további intézkedésnek a fennmaradó finanszírozási rés Bizottság általi alapos elemzésén kell alapulnia, és nem szabad új finanszírozást bevezetni” – fogalmaztak.

A levél szerint az EU-nak új pénzek keresése helyett inkább csökkentenie kellene a beruházásokkal kapcsolatos bürokráciát, és előrehaladást kellene elérnie a tőkepiaci unióban, amely projekt 2014 óta húzódik. Álláspontjuk szerint a tőkepiaci unió az egész EU-ban fellendítené a magántőke felhasználását.

Címlapkép: Getty Images.

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 97 megnézve, 2 alkalommal mai nap |