< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Eddig egy fillér kártérítést sem kaptak a hat évvel ezelőtti veronai buszbaleset áldozatainak családjai

| Mobile | RSS

Eddig egy fillér kártérítést sem kaptak a hat évvel ezelőtti veronai buszbaleset áldozatainak családjai

A hozzátartozók szerint a fogházbüntetését töltő sofőr és egykori cége eltüntetné vagyonát, hogy megússza a fizetést.

Szerző
nepszava.hu

Publikálva:2023.01.28. 22:46

Eddig egy fillér kártérítést sem kaptak a hat évvel ezelőtti veronai buszbaleset áldozatainak családjai
Ma is borzasztó látvány a hat évvel ezelőtt kiégett busz, amelyben 17-en lelték halálukat| Forrás:AFP/Polizia Di Stato

Semmilyen kártérítést sem fizetett még a veronai buszbalesetet okozó sofőr az áldozatok hozzátartozóinak – mondta el az ATV Híradónak Szendrei Endre, a hat évvel ezelőtti tragédia egyik életét vesztett diákjának a rokona.  Azt is elmondta, hogy mind az elítélt V. János, mind a baleset idején őt alkalmazó cég vagyonkimentésbe kezdett. A 17 ember halálát okozó tragédia több mint hat éve történt a Veronához négy kilométerre levő San Martino Buon Albergo településnél, az A4-es autópályán.

Az ATV kiemelte, hogy miközben az olaszországi  San Martino polgármestere  minden évben megemlékezik az áldozatokról, akiknek többsége gimnazista diák volt, nálunk mintha mi sem történt volna. Az az olasz bíróság első fokon 

Az eljárás sokáig húzódott. A sofőrt, aki elaludt a volánnál, végül 2020-ban évekig tartó eljárás után az olasz bíróság első fokon 12 év letöltendő börtönbüntetésre és ideiglenes kártérítésként ötmillió euró megfizetésére ítélte. Az ítélet a kiszabható maximum volt, mivel V. János tudatában volt annak, hogy alvási problémákkal küzd, illetve az indoklás szerint a balesetben elhunyt váltótársát hibáztatta, és nem érdekelte a családtagok szenvedése sem. Csakhogy egy évvel később – peren kívüli egyezséggel – csupán 6 év letöltendő börtönbüntetést kapott, miközben a megítélt kártérítést helybenhagyták.

Megszületett a jogerős ítélet, hat év fogházra ítélték a veronai buszbaleset sofőrjét

Legkorábban négy év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

Nem adják ki Olaszországnak a veronai buszbaleset okozóját

A bíróság szerint ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy kivonja magát az eljárás alól, mivel eltitkolta…

Az enyhe ítélet felháborította az áldozatok családjait. Végül tavaly december 15-én a Fővárosi Törvényszék az olasz bíróság ítéletét a magyar joggal összeegyeztethetőnek találta és megállapította, hogy az jogerősen  6 év fogházbüntetésnek felel meg. Az áldozatok hozzátartozói most további kereseteket fontolgatnak, mert úgy vélik, V. János munkaidőben követte el cselekedetét, így felelősség terheli az őt alkalmazó céget is. Az egyik rokon által felvetett vagyonkimentésről a televízió telefonon kereste Czakó Tibort, a Pizolitbusz ügyvezetőjét, aki elzárkózott a nyilatkozattól.

Veronai buszbaleset: megvan a jogerős döntés, hat év letöltendőt kapott a vétkes sofőr

Öt évvel a beleset után megszületett a jogerős döntés a 18 halálos áldozatot…

Veronai buszbaleset: Az olasz bíróság 12 év börtönre ítélte a magyar sofőrt

Ez a maximálisan kiszabható büntetés. A bíró ideiglenes kártérítési összegként…

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |