< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Megkapta az engedélyt az OTP, végrehajthatja története legnagyobb felvásárlását

| Mobile | RSS

Megkapta az engedélyt az OTP, végrehajthatja története legnagyobb felvásárlását

Megkapta az engedélyt az OTP, végrehajthatja története legnagyobb felvásárlását

Nagy Viktor2023. február 01. 10:17

Alaposan megcsúszott az OTP szlovén bankvásárlása, eredetileg már a tavalyi második negyedévben meg kellett volna érkeznie a felügyeleti engedélyeknek, a szlovén versenyhatóság azonban csak tegnapi ülésén hagyta jóvá, hogy az OTP megszerezze a Nova KBM-et. Ezzel a tranzakcióval az OTP piacvezető bank lesz Szlovéniában, és bár a pontos vételárat nem ismerjük, lapértesülések alapján a magyar pénzintézet közel egymilliárd eurót fizethetett a szlovén bankért, ekkora összeget az OTP még soha nem költött bankvásárlásra. A most megkapott engedély birtokában az adás-vételi ügylet zárására várhatóan a következő napokban sor kerül.

Tavaly májusban jelentette be az OTP, hogy a bank adásvételi megállapodást írt alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló szlovén nagybank, a Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.

A bejelentéskor az OTP azt közölte, hogy a tranzakció pénzügyi lezárására a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzését követően várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor.

Az engedélyek megszerzése azonban sokat csúszott, most viszont az OTP közleménye szerint 2023. január 31-i ülésén

A SZLOVÉN VERSENYHATÓSÁG JÓVÁHAGYTA A NOVA KBM FELVÁSÁRLÁSÁT.

A szlovén bank megvásárlása az OTP Csoport történetének eddigi legjelentősebb akvizíciója, amelynek eredményeképpen Szlovéniában is piacvezető lesz. Az ügylet lezárását követően megkezdődik az SKB és az NKBM egyesítése, amelynek eredményeként betét- és hitelállomány alapján

SZLOVÉNIA LEGNAGYOBB BANKJA JÖN LÉTRE, ÉS AZ OTP BANK IMMÁRON A RÉGIÓ ÖTÖDIK ORSZÁGÁBAN VÁLIK PIACVEZETŐVÉ.

Sem az eladók, sem a vevő nem közölte a vételárat, de lapértesülések alapján

KÖZEL EGYMILLIÁRD EURÓT FIZETHET AZ OTP A NOVA KBM-ÉRT, KORÁBBAN SOHA NEM FIZETETT MÉG EGYETLEN PÉNZINTÉZETÉRT SEM EKKORA ÖSSZEGET A MAGYAR BANK.

A legfrissebb publikus információk a Nova KBM-ről 2021 végiek, akkor a bank mérlegfőösszege közel 10 milliárd euró, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 3880 milliárd forint volt. Az OTP Csoport mérlegfőösszege tavaly szeptember végén 34 ezermilliárd forint volt, vagyis a rendelkezésre álló (és nem összehasonlítható) adatok alapján a Nova KBM felvásárlásával a bankcsoport mérlegfőösszege közel 11 százalékkal növekedhet.

A szlovén bank saját tőkéje 1 milliárd euró (innen jön egyébként az 1 milliárd eurós vételárról szóló hír is, ha az OTP könyv szerinti érték közelében vette meg a Nova KBM-et), vagyis közel 390 milliárd forint.

2021 végi adatok alapján az OTP szlovén leánybankja, az SKB és a Nova KBM együttesen piacvezető lett volna mérlegfőösszegük alapján.

Összességében nem túl bátor kijelentés, hogy a szlovén bank megvásárlása után, a következő negyedévekben, amikor a Nova KBM számai is bekerülnek az OTP könyveibe, a bankcsoport bevétele és működési eredménye új történelmi csúcsra emelkedik majd.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2022. 09. 07.

Már csak egy lépésre van az OTP a történelmi bankvásárlástól

2022. 04. 11.

Nagy üzletet kötött az OTP Szlovéniában, új városközpont épül Ljubljanában

2021. 11. 12.

Csányi Sándor: csináljuk jól, vagy inkább ne is csináljuk, gyűlölöm a középszerűséget!

2021. 06. 01.

Történelmi bankvásárlást hajt végre az OTP, soha nem látott magasságokban az árfolyam

Címlapkép: STR/NurPhoto via Getty Images

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |