| Mobile | RSS

Kijevben egymásnak adják a kilincset az uniós vezetők

A háborús segítségnyújtásról, az ukrán EU-csatlakozásról és az Oroszország elleni szankciókról kezdenek kétnapos csúcsértekezlet Kijevben az Európai Unió és Ukrajna vezetői.

Szerző
Halmai Katalin (Brüsszel)

Publikálva:2023.02.02. 07:30

Frissítve:2023.02.02. 14:25

Kijevben egymásnak adják a kilincset az uniós vezetők
Fotó:SERGEI SUPINSKY| Forrás:AFP

Csütörtökön az Európai Bizottság és a kijevi kormány tagjai ülnek tárgyalóasztalhoz, pénteken az uniós intézmények vezetői és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folytatnak megbeszélést. A büntetőintézkedések 10. csomagját még ebben a hónapban, legkésőbb a háború kirobbanásának első évfordulóján tervezik elfogadni az EU27-ek.

Korábbi nyilatkozataiban Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az állam- és kormányfők testületének elnöke is azzal biztatta az ukránokat, hogy a csatlakozási folyamat sínen van, és amilyen gyorsan csak lehet, taggá válhatnak. Denisz Smihal kormányfő ezt úgy értelmezte, hogy az országot akár már 2025-ben felvehetik az EU-ba. A csúcs előtt nyilatkozó uniós diplomaták ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy nincs gyorsított ütemű taggá válás, a szükséges reformokat végre kell hajtani, akármennyi időbe is telik. – Nagyon nehéz lerövidíteni a folyamatot – fogalmazott egyikük.

A kijevi tárgyalásokon bejelentés várható arról, hogy az EU 25 millió euró támogatást nyújt Ukrajna aknamentesítéséhez, s az év folyamán további 15 ezer ukrán katona felkészítését vállalja a tavaly év végén felállított kiképző misszióban.

Az Európai Parlamentnek a csúcstalálkozóra időzített ötpárti állásfoglalása — amelyet várhatóan csütörtökön fogadnak el — egyebek közt sürgeti a csúcs résztvevőit, hogy kiemelt helyen foglalkozzanak egy átfogó helyreállítási csomag szükségességével, és ennek részeként kezdjenek el dolgozni azon, hogyan lehet jogi megoldást találni az orosz központi bank befagyasztott pénzeszközeinek, valamint az orosz oligarchák lefoglalt vagyonának felhasználására Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. A képviselők szerint az Oroszországgal szembeni szankciókat ki kell terjeszteni a Roszatomra is. Az állásfoglalás felszólít a fosszilis tüzelőanyagok és az urán Oroszországból származó importjának azonnali és teljes tilalmára is, valamint az Északi Áramlat mindkét csővezetékének teljes leállítására.

Az EP határozata nem kötelezi a tagállamokat.

fecsego.eu/népszava 🐎


Leave a Reply 98 megnézve, 1 alkalommal mai nap |